Dvije godine za dva četvorna metra čipke

Možete li uopće zamisliti što je potrebno za izradu dva četvorna metra čipke? Alkarsko precizno oko i čvrsta desnica nisu ništa u odnosu na oči i ruke gospođe Marije - o njezinoj volji sami prosudite.

Svoj je rad na čipki većoj od dva četvorna metra gospođa Maria počela prije dva mjeseca. Planira ga završiti tek 2018. Pritom rabi 2 230 batića; način izrade tipičan je za Belgiju, a korijene vuče nekoliko stoljeća unatrag. Još od 15. stoljeća izrađujemo čipku, jer su tapiserije i posteljine tada bile jako važne u to doba. I onda se to proširilo. Dakle, čipka je bila jako popularna u Belgiji, ističe belgijska čipkarica Nadine Pauwels.

Belgijci su ove godine bili partner Lepoglavčanima na jubilarnome dvadesetom Međunarodnom festivalu čipke. I to s razlogom. Saznali smo da se naša čipka veže uz njihovi čipku. Naša najpoznatija dizajnerica Danica Bresler putujući tijekom 20. stoljeća, uzela je njihovu čipku za sve svoje predloške koje je radila, a s obzirom da je bila dobra čikpkarica, ali i dizajnerica, prema tim predlošcima radimo i danas i oni su svi zaštićeni i oni nose ime 'lepoglavska čipka', objašnjava Karmen Šoštarić, voditeljica Zadruge lepoglavske čipke.

Povijest lepoglavske čipke seže još u vrijeme dolaska Pavlina. Čipkalo se, kažu nam preostale čipkarice, u gotovo svakoj kući. To je za kućanstvo bio dodatni izvor prihoda, vremena su bila teška.

Danas u lepoglavskome kraju ima 200-tinjak izučenih čipkarica. Od toga 40-ih je upoznato sa svim tehnikama izrade njihove jedinstvene čipke. Svoje znanje nesebično prenose na mlađe naraštaje.

Mnogima nije uspjelo ono što jest Lepoglavčanima: svoju čipku vrijedno rede već stoljećima. Nije to samo obična rukotvorina, to je za njih božanska nit.  A i u svijetu je znana jer kitila se već i zlatnim odličjima za svoju nemjerljivu ljepotu.