4. listopada - Međunarodni dan zaštite životinja

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada s naglaskom na jedinstven odnos ljudi i životinja i važnost životinja u našem životu.

Prvi je put taj dan obilježen 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama. Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svojem odnosu prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

SoOs - sajam održivosti Osijek

Danas u osječkom Sakuntala parku Udruga Pobjede premijerno predstavlja: SoOs - Sajam održivosti Osijek. Veganski način življenja ostvaruje se u odgovornosti prema sebi, svim živim bićima, svojoj zajednici i prirodi i ima za cilj bolju sadašnjost i svjesno traži izbore koje su dužni napraviti danas - kako bi imali što ostaviti u zalog za sutra. Ne bolje sutra, samo sutra. Neće biti pesimistični ni ozbiljni, neće vam soliti pamet, samo će vam pokazati da se može živjeti i nenasilno i solidarno i aktivno i lokalno! Osim izlagača koji će ponuditi svoj prirodne proizvode, najavljene su i videoprojekcije i vege kotlić. Više o Sajmu za Dobro jutro govorili su Hrvoje Harač i Ivana Crnoja iz udruge Pobjede.


Neka znaju da mislimo na njih!

I u Opatiji se danas obilježava Međunarodni dan zaštite životinja povodom kojeg Udruga Žmergo i Azil za pse 'Društvo za zaštitu životinja Rijeka' organiziraju akciju prikupljanja darova za životinje u azilu koje sa strahom čekaju nadolazeću zimu.
Prikupljanje će biti na tri lokaciji tijekom dana - ispred tržnice Opatija, u azilu na Viškovu i u prostorijama udruge Žmergo (ul. Juraja Dobrile 12, Opatija).
Dobro došle su donacije hrane (suhe i/ili u limenkama), povoca, ogrlica, sredstva protiv nametnika, starih deke, plahti, ručnika, ležajeva za pse, kao i pijeska za mace. Više o akciji rekle su Justina Kotra, volonterka iz Poljske i
Marta Bilska, iz udruge Žmergo: