Hrvatska premijera Grlićevog 'Ustava Republike Hrvatske'

Film Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske' doživio je svoju svjetsku premijeru na Montreal World Film Festivalu i odmah se okitio respektabilnom nagradom. Jednoglasnom odlukom žirija tog uglednog filmskog festivala, film je osvojio glavnu nagradu za najbolji film, Grand Prix Amerike (Grand Prize of the Americas). Najboljim je proglašen u konkurenciji s još 21 filmom u natjecateljskom programu festivala, čije se 40. izdanje održalo od 25. kolovoza do 5. rujna.

Večeras je film u Branimir centru doživio svoju hrvatsku premijeru, a u hrvatskim će kinima početi igrati 6. listopada.  

Priča je to o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i vjeri. I vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natjera i učini međusobno ovisnim. Mučno i bolno oni se polagano počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi. Film razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, a govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi.Glazbena diva, jedinstvena i neponovljiva Josipa Lisac za potrebe filma otpjevala je pjesmu 'Riječ koja nas je uvrijedila'. Iskrena i jedinstvena interpretacija Josipe Lisac savršeno se nastavlja na tematiku najiščekivanijeg regionalnog filma godine.

Scenarij za film napisao je Rajko Grlić s Antom Tomićem, što je njihov četvrti zajednički projekt - nakon filmova 'Karaula' i 'Neka ostane među nama' te još nerealiziranog 'Čuda u Poskokovoj Dragi'. U autorskoj ekipi filma još su direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel.Producent je zagrebački Interfilm te Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA Europske unije, a prati ga i istoimena knjiga.

Uoči svečane premijere emisija Dobro jutro, Hrvatska ugostila je glumce Kseniju Marinković i Dejana Aćimovića, filmski bračni par Samardžić: