Premijera 'Gazde' - filma koji nije o Ivici Todoriću

U zagrebačkom kinu Europa održana je svečana premijera filma Gazda: Tranzicija/privatizacija/korporacije u režiji Darija Juričana. Riječ je o dokumentarnom filmu koji je testno prikazan na Motovunskom filmskom festivalu, a iako je pobudio pozornost publike, očito neće doživjeti kinodistribuciju jer ga kina ne žele. Nakon premijere redatelj Dario Juričan predstavio je ekipu svoga prvog dugometražnog dokumentarca i vidljivo dirnut prijemom publike zahvalio svima koji su s njim tri godine strpljivo i intenzivno radili na tome filmu.

Novinare je pak posebno zanimalo mišljenje jednoga od posjetitelja premijere - čelnika Mosta Bože Petrova koji u pratnji nekoliko stranačkih kolega odgledao film. Nakon premijera Petrov je novinarima tek kratko izjavio da je "film edukativan i otkriva puno toga", te je preporučio i drugima da ga pogledaju.

Redatelj je za Hrvatsku uživo potvrdio da djelomično imaju problema s distribucijom jer ih je s obrazloženjem da film neće biti gledan odbio Cinestar. Juričanovo je stajalište da oni drže monopol i tužit će ih Sudu časti HGK jer se istodobno reklamiraju da su ponosni na hrvatski film.  Iako podnaslov filma glasi Ovo nije film o Ivici Todoriću, upravo je Todorić glavni junak ovog filma. Nas nije zanimao Ivica Todorić kao privatna osoba već ono što predstavlja kao društvena i politička figura. Bavili smo se miksom klijentelizma države, politike, smiksan da bi Todorić danas bio ono što je – gazda Hrvatske, kaže Juričan. Ne bi bilo filma da ne postoji medijsko pravilo da o Todoriću ili Agrokoru ne objavljuju ništa s negativnim pristupom, a intimni je razlog jer je moj otac nakon 40 godina rada u Unikonzumu, kasnije Konzumu, imao plaću 3500 kuna, objašnjava redatelj.

Film će svakako uzburkati duhove, a Juričan kaže da je gospodin Todorić dva puta ljubazno odbio sudjelovanje u filmu, kao i dolazak na premijeru.