'Ribar Palunko i njegova žena', inkuzivna predstava za djecu

Sto je godina od Priča iz davnine, a u Slavonskom Brodu – gradu u kojemu su slavne bajke nastale – ponovno se piše povijest. Tamošnje Dječje kazalište priprema predstavu prema motivima bajke 'Ribar Palunko i njegova žena', a prvi put u priči o vjernosti i ljubavi glumci će se koristiti i znakovnim jezikom. Tako će humana i inkluzivna dimenzija djela Ivane Brlić Mažuranić stvarno zaživjeti na pozornici grada u kojem je živjela i stvarala.

Za probe je sve manje vremena. Jer premijera se približava. Radimo Ribara Palunka i njegovu ženu i zapravo smo u nekakvoj  predzavršnoj fazi rada većina scenografija i kostima su gotovi, glumci manje više znaju tekst. Na probu stiže i glazba koja je gotova, otkriva redatelj Mario Kovač. Uz glazbu, u ovoj bajci o srazu dvaju svjetova i scenografija je itekako važna. U izradi lutaka spremno su sudjelovali i brodski muzealci. Imamo s jedne strane svijet koji je izvan mora čemeran, jadan i siromašan i svijet ispod mora koji je veseo i magičan, razigran. Pa smo morali napraviti ta dva kontrasta u priči, objašnjava glumica i scenografkinja Valentina Srnojević.

Darija Vlajnić, umjetnička voditeljica Kazališne družine 'Ivana Brlić Mažuranić' ističe da je predstava prilagođena novim trendovima, novim načinima razmišljanja. Napravljena tako da djeci bude zanimljiva i da shvate što je Ivana Brlić Mažuranić željela poručiti pripovijetkom o ribaru Palunku. A željela je reći da su od bogatstva i čežnje za materijalnim važniji vjernost i ljubav. No ono što ovu predstavu čini uistinu posebnom je njezina inkluzivna nota. Znakovnim su se jezikom glumci približili svijetu gluho-nijemih osoba. U trenutku kada Palunkova žena, znači naslovna junakinja, ostane nijema dodali smo znakovni jezik kojim se gluhi širom svijeta služe, a koji je zapravo jedna prekrasna koreografija, ističe redatelj Kovač.

Prema svemu viđenom na probi novi Palunko bit će i zanimljiv i izazovan.  Stoga se premijera zakazana za sredinu listopada u Brodu s nestrpljenjem iščekuje.