7. Festival znanosti Sinj 2016.

Sedmu godinu zaredom u Sinju se održava Festival znanosti. Cijeli tjedan,15-ak vrhunskih znanstvenika Sinjanima i njihovim gostima na jednostavan, zanimljiv pa i zabavan način pokušat će približiti ljepotu znanosti.

Igor Rudan, nakon Ruđera Boškovića, prvi je Hrvat primljen u redovito članstvo Kraljevskog društva Britanske akademije znanosti i vjerojatno najcitiraniji Hrvat. Sinjanima je na primjerima iz biologije, medicine, politike i masovnih medija otkrio kako se razumijevanjem vrijednosti informacije može ostvariti prednost u znanosti.

Veliko mi je veselje, tu sam već nekoliko znanstvenika upoznao, imali smo već par diskusija uz pohane žabe i sinjsku sarmu poznatu, jako smo se dobro zabavili ali i štošta naučili jedni od drugih, rekao je Rudan.

Hrvoje Buljan, teorijski fizičar i bliski suradnik Marina Soljačića, zaslužnog za pronalazak načina dobivanja manje štetnih x-zraka, za temu predavanja pak odabrao je - sintetičku kvantnu materiju. Na neki način pokušati ću približiti kvantnu fiziku koja je malo udaljena od onoga što ljudi svakodnevno doživljavaju u životu, ističe.

Od najmanjih do najvećih. Bit će, obećavaju organizatori za svakog ponešto - od fotonike, sintetičke kvantne materije, svjetskog javnog zdravstva, novih materijala, čak i filozofije i medicine. Bogat program, koji uključuje i radionice te noćno promatranje neba, traje do subote.