Preminula Ljupka Dimitrovska Kalogjera

Poznata hrvatsko-makedonska pjevačica Ljupka Dimitrovska Kalogjera preminula je nakon kratke i teške bolesti jučer u poslijepodnevnim satima.

Ljupka Dimitrovska Kalogjera rođena je 1946. godine u Skopju. Bila je velikan zabavne glazbe i šlagera na prostorima bivše Jugoslavije, a vrh svoje popularnost dosegnula je 70-ih i 80-ih godina. Svoj prvi album pod nazivom 'Ljupka' objavljen je 1975. godine.

Iza legendarne pjevačice je gotovo pola stoljeća na glazbenoj sceni, tijekom kojih je otpjevala brojne nezaboravne pjesme, koje joj je napisao njezin pokojni suprug Nikica Kalogjera, a uz koje su se zaljubljivale mnoge generacije.

Veliki broj poznatih hitova, koji su obilježili više generacija, Dimitrovska Kalogjera je otpjevala u dobro poznatom duetu s preminulim Ivicom Šerfezijem. Upravo je kao izvođačica šlagera postigla najzapaženije uspjehe te osvojila brojne prestižne nagrade i priznanja na međunarodnim festivalima. Kao umjetnica se afirmirala, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i u inozemstvu: u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Grčkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama.

Ljupka Dimitrovska Kalogjera iza sebe ostavlja veliki glazbeni opus, koji će zauvijek ostati u srcima vjernih obožavatelja i ljubitelja glazbe. Posljednji ispraćaj bit će u uskom krugu obitelji.

Donosimo vam izvedbu Tvoja barka mala u studiju HRT-a "Anton Marti" od 12. listopada 2009. sa svečanog koncerta "Tebi pjevam", kojim Ljupka Dimitrovska Kalogjera tada obilježila 40 godina uspješne glazbene karijere. 

Uz Revijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Stipice Kalogjere, Ljupka Dimitrovska Kalogjera izvela je najveće i najpopularnije pjesme i hitove koji su obilježili uspješne godine hrvatske glazbe, kako kod nas tako i diljem svijeta.