Otići po knjigu ili uživati u splitskom i/ili češkom humoru?

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Današnja preporuka donosi tipični humor, splitski i češki te upućuje na akciju zagrebačkog književnog kluba Booksa.


Ovog tjedna književni klub Booksa organizira zanimljivu akciju. Sutra od 16 do 21.30 dovoljno je doći u Martićevu 14 i za simboličnih 10 kuna donacije odabrati knjigu i odnijeti je kući. Oni koji se učlane u klub 'Booksa', dobit će na poklon knjigu '8 metara knjiga' u kojoj poznata književna imena opisuju kako su nastale i na što nalikuju njihove biblioteke. Također, svi koji imaju kod kuće višak knjiga mogu ga donijeti, a dobrodošli su svi koji vole knjige - čitati, skupljati, poklanjati i dijeliti.

Ivica Ivanišević – Primavera

Ivica Ivanišević trenutno je jedan od najproduktivnijih hrvatskih pisaca. Prošle godine čitali smo ga kao autora nostalgičnih zapisa 'Ulaz za djecu i vojnike' i priče o dječaku zaluđenom kaubojskim stripovima 'U sedlu je tijesno za dvoje', ove godine s Marinom Vujčić objavio je 'Otpusno pismo', a sada i samostalni roman - 'Primavera'.

Ivaniševićeva proza rijetko je nepretenciozna i duhovita, a pri tome baš nimalo banalna. To su šarmantne i zavodljive priče iz svakodnevice, u kojima važnu ulogu ima 'vremenska kapsula' kojom se prebacujemo u neko prošlo vrijeme, ali u biti su to priče u kojima se vrlo ozbiljno, iz pomalo pomaknutog kuta, progovara mnogo toga o određenom vremenu i pripadajućim društveno-političkim okolnostima, međuljudskim odnosima i emocijama.

'Primavera" je roman o siromašnoj splitskoj obitelji koja nakon 1. svjetskog rata nema drugog izlaza no da udovica majka raspodijeli svoju trojicu sinova - jedan u svećenike, drugi u vojnike, treći kod kuće. Dvadesetak godina poslije, kad su životne okolnosti već učinile svoje - od prvoga profesora teologije na Papinskom sveučilištu u Rimu koji je u dubini svoje duše ostao ateist, od drugoga ne baš uspješnog oficira kraljevske vojske u Kruševcu, a od trećega lokalnog krojača nezadovoljnog životom - na majčin poziv ponovo će se naći obitelj na okupu i igrom slučaja proživjeti uzbudljivu noć koja će im svima promijeniti životne tijekove, ili barem prioritete.

Vrijeme u kojem se roman zbiva donosi sa sobom određene zakonitosti, što je više nego uredno obavljeno, no zanimljiv zaplet koji će obilježiti splitsku noć sv. Duje, u svibnju 1939., proizlazi iz posve univerzalnih i općeljudskih osobitosti. Naglasak je u ovome romanu na karakterizaciji likova i atmosferi. Potonja je, dakako, u svim mentalitetsko-jezičnim smislovima potpuno splitska i tu se Ivanišević iskazuje jednim od vodećih predstavnika uvijek vrlo agilnog splitskog književnog kruga. Promašene egzistencije, brakovi na papiru, netipični predstavnici određene profesije, pokušaj da se barem jednom u životu učini pravu stvar, komplicirani bratski odnosi, sličnost između crkvenih i vojnih autoriteta, preljub, sve to sa sobom donose kako glavni tako i sporedni likovi kojima pripovjedač pristupa s velikom dozom simpatije i empatije, čak i onda kada griješe.

Premda je priča smještena u vrlo kratak vremenski odsječak, ona ne ostaje nedorečena jer vješta dosjetka na kraju romana omogućava praćenje života likova u godinama koje su uslijedile. Ivanišević se poslužio i tipičnim dramskim motivom zamjene, koji, osim komičnog efekta, omogućava likovima da iskažu i svoju drugu, netipičniju stranu, onu koja dolazi do izražaja u 'posebnim' uvjetima.

'Primavera' je doista školski primjer kako treba funkcionirati roman koji pretendira biti čitan, a pri tome ne podcjenjuje inteligenciju čitatelja.


Irena Dousková - Ponosni Budi

Irena Dousková češka je autorica koja piše pjesme, romane i kratke priče. Rodila se u glumačkoj obitelji; završila je pravo, a danas radi kao spisateljica i urednica. Njezin roman je dramatiziran u Češkoj i već godinama ne silazi s kazališnih pozornica.

Ponosni Budi  roman je o odrastanju, a glavna junakinja Helena je hrabra i bistra, ali neiskvarena i naivna osnovnoškolka, učenica drugog razreda koja svijet oko sebe (Čehoslovačka 1970-ih godina) pokušava što bolje razumjeti. Život joj nije nimalo jednostavan ni lak, ali pomaže joj njezin uzor i junak - ponosni, hrabri i ustrajni Budi iz pjesme koju je čula na školskom razglasu.  On joj daje snagu i poticaj da prebrodi zadirkivanja vršnjaka u školi zbog debljine, obiteljske nesuglasice i svađe, stanje u kazalištu (jer majka i očuh su joj glumci) te cijeli niz drugih čudnih stvari iz svijeta odraslih. Helenin znatiželjan dječji um susreće se s razgovorima o politici, ljubavnim odnosima, bolesti i smrti, od čega dosta toga ne razumije - što njezinim zaključcima i duhovitim zapažanjima daje poseban šarm.

Spoj dječje naivnosti i stvarnosti rezultira toplom, duhovitom, ali i tugaljivom pričom.