'Strašni Orko i Peteročićići gredu po mistu'

I mi imamo naše hobite - zovu se otočićići. U zadarskom Kazalištu lutaka premijerno je izvedena predstava o njima. U režiji Renate Carole Gatice predstava 'Otočićići' oživjela mitska bića iz Sali na Dugom otoku.

Svako mjesto ima svoje legende i gotovo da nema djeteta koje nije čulo priče o neobičnim stvorenjima koja žive na mjestima koja bi, dakako, trebalo izbjegavati. U Salima su to Peteročići - mala bića s pet rogova. Na otoku su otkad je otoka, a u novoj predstavi zadarskih lutkara upozoravaju na devastaciju naših otoka i potrebu povratka prirodi i korijenima.

Peteročićići, mala smišna bića, strašni Orko koji gre po mistu, neki su od likova koje ćete susresti u novoj  predstavi Kazališta lutaka koji su ovoga  puta oživjeli stari saljski govor i na pozornicu dovela mitska bića  kojima su nekada roditelji  plašili djecu u Salima.

Otočićići imaju dvije poruke. Osim što se upozorava na devastaciju otoka  i na čovjeka koji je izgubio dodir s prirodom u predstavi je oživljen i zaboravljeni čakavski govor, kaže asistentica redateljice Milena Dundov.