Hribar: Zaustavite uništavanje vrijednog društvenog i kulturnog resursa

U Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) objavljeni su rezultati javnih poziva za proizvodnju dugometražnih igranih i eksperimentalnih filmova na prvom roku za 2016. godinu.

Potpora je odobrena debitantici Sonji Tarokić, novim naslovima Vinka Brešana i Antonija Nuića te za postprodukciju Dejanu Aćimoviću. Ana Hušman dobila je potporu za eksperimentalni film.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar izvijestio je o ovogodišnjim hrvatskim kandidatima za nagradu Oscar. U kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku Hrvatska ima dvije većinske i šest manjinskih hrvatskih koprodukcija. No pitanje je hoće li se rast hrvatske filmske industrije nastaviti. Stoga Hribar apelira da se zaustavi uništavanje toga vrijednog resursa.

Još jednom apeliram na hrvatsku javnost, osobito na hrvatsku vladu, da bez odlaganja zaustavi devastaciju jednog vrijednog društvenog i kulturnog resursa, hrvatske industrije od koje neposredno živi više od 1500 filmskih radnika i od koje blagodati ubiru mnoge druge gospodarske grane, rekao je Hribar na konferenciji za novinare u HAVC-u. Objasnio je da je nacionalni sustav poticaja, gospodarski projekt hrvatske filmske zajednice, u ozbiljnoj krizi jer Ministarstvo kulture nije osiguralo zakonom predviđena sredstva niti omogućilo daljnji rad Povjerenstva za poticaje, kojemu je mandat istekao 4. kolovoza.

HAVC je bio prisiljen pravno se zaštititi budući da je neprodužavanjem mandata i dekretom ukidanja tog tijela sustav bio doveden u situaciju da očekujemo pravne poteze i tužbe stranih partnera koji su nam dali povjerenje, a sada su se našli u nevolji, rekao je. Hribar kaže i kako su bili prisiljeni podnijeti sudsku tužbu i istim potezom zatražiti utvrđivanje nezakonitog postupanja Ministarstva kulture, a s osnovnom namjerom da spriječe moguće sudske tužbe međunarodnih partnera.

Po njegovim riječima, aktualna financijska obveza države iznosi za poticaje 20,6 milijuna kuna, no o ukupnoj šteti još neće govoriti kako ta tema ne bi postala predmet skandalizacije.Braniteljske udruge traže smjenu vodstva HAVC-a