Škola kuhanja: Šnenokle

Tema ove epizode je tradicionalna slastica od jaja. Dobro je se sjećaju starije generacije, a današnjoj kuharici amaterki Andreji Čakiji iz Zagreba to je prva slastica koju je samostalno napravila u djetinjstvu. Na početku je Andreja pokazala kako pravilno istući bjelanjke od kojih se rade žličnjaci. Zabavan trik s preokretanjem zdjele, ukazati će na dobro odrađen posao.

U nastavku je Andreja skuhala žličnjake i ukusnu kremu od žutanjaka te sve sjedinila na kraju. Osim korisnih kuharskih savjeta, gledatelji su naučili kako se sve ova slastica zove u raznim dijelovima zemlje, te koji dodaci se tamo koriste.

ŠNENOKLE

SASTOJCI
Za 4 osobe:
jaja - 4 kom
mlijeko - 500 ml
šećer-  100 g (50g za smjesu bjelanjaka, 50g za smjesu žutanjaka)
vanilin šećer (ili vanilin štapić) 

POSTUPAK PRIPREME
Odvojiti bjelanjke i žutanjke. Bjelanjke mikserom ulupati u čvrsti snijeg uz dodavanja malo šećera. U loncu zakuhati mlijeko. Žlicom izraditi žličnjake, stavljati ih u mlijeko koje krčka. Nakon tridesetak sekundi okrenuti da se kuha i s druge strane. Kuhati žličnjake u mlijeku, po nekoliko komada istodobno, kad su gotovi vaditi iz mlijeka i stavljati u zdjelu. U drugoj posudi umiksati žutanjke, šećer, vanilin šećer i malo vrućeg mlijeka, do kremaste smjese.  Mlijeko u kojem su se kuhali bjelanjci očistiti cjedilom od ostataka bjelanjaka, pa u njemu kuhati smjesu od žutanjaka uz stalno miješanje nekoliko minuta. Krema je gotova kad se zgusne. Dobivena smjesa odmah se prelijeva preko žličnjaka od bjelanjaka i sve zajedno se stavi hladiti u hladnjak. Po želji se može posuti ribanom okoladom kod posluživanja.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.