Škola kuhanja: Dagnje na buzaru

Kuharica amaterka Monika Smojver iz Zagreba donosi recept s mirisom mora. Kuhanje joj je hobi, kao i ostalim kuharima s kojima se družimo u epizodama Škole kuhanja. U ovoj epizodi Monika je pripremila dagnje na buzaru. Naglasak je na prepoznavanju svježih dagnji, važnom postupku kad su školjke u pitanju, te čišćenju od nečistoća prije pripreme.

Monika cje, osim pripreme ovog sjajnog jela, gledateljima dala nekoliko korisnih savjeta za sigurno prepoznavanje i jednostavno čišćenje dagnji, koje je nauč̌ila u školi kuhanja.

DAGNJE NA BUZARU

SASTOJCI
Za 4 osobe:
dagnje - 2 kg
luk - 1 veća glavica
češnjak - 3 češnja
svježi peršin (ili drugi svježi začin) 
voda
bijelo vino
krušne mrvice
maslinovo ulje
sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME
Svježe dagnje očistiti od konopčića i bijelih nečistoća. Ugrijati u posudi za kuhanje maslinovo ulje, popržiti luk, zatim češnjak. Na poprženi luk i češnjak dodati očišćene dagnje i podliti vinom. Kratko prokuhati i dodati krušne mrvice te, po potrebi vode. Na kraju dodati peršin ili drugi svježi začin po želji. Dagnje su gotove kada se otvore. Uklonite dagnje koje se nisu otvorile, možda nisu sigurne za jelo.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.