Škola kuhanja: Rolani janjeći but

Ova edukativna epizoda Škole kuhanja bavila se pravilnom obradom mesa. Rolani janjeći but pripremio je kuhar amater Siniša Cerin, po zanimanju mesar i instruktor ronjenja na dah iz Rovinja. Sjajan poznavatelj i ljubitelj mesa odabrao je osjetljiv i nemasan komad janjetine, s kojim je lako pogriješiti. Vještim pokretima i uz korisne savjete iskusnog mesara otkošto je but, kao prvi korak u pripremi ovog ukusnog jela.

U nastavku Siniša je savjetovao kako but vezati u prepoznatljivi oblik rolade uz pomoć kuharskog konca te što sve dodati za sjajan okus, očuvanje sočnosti i mekoće mesa. 

ROLANI JANJEĆI BUT

SASTOJCI

janjeći but - oko 1 – 1,2 kg
češnjak - 3 češnja
prošek - 0,05 dcl
bijelo vino - 1 dcl
maslac - 50 g
topla voda
ekstra djevičansko maslinovo ulje  
ružmarin, kadulja, majčina dušica - svježi začini
sol, papar
kuharski konac 

POSTUPAK PRIPREME
Janjeći but otkoštiti i formirati u raširenu plohu. Iznutra začiniti solju, paprom, češnjakom i sitno sjeckanim začinima. Formirati u roladu i vezati kuhinjskim koncem. Na ekstra djevičanskom maslinovom ulju vezani but dobro ispeći sa svih strana, podliti vinom i prošekom i pirjati 45 - 50 minuta. Ukoliko nestane tekućine tijekom pečenja, podlijevati s malo tople vode. Ukloniti posudu sa štednjaka, meso izvaditi iz posude, dodati malo maslaca i sve umiješati u kremasti umak. Kada meso malo 'odmori', rezati na odreske i složiti za posluživanje. Prije serviranja odreske preliti umakom.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.