Škola kuhanja: Juha od orade

Kuharica amaterka Andreja Čakija iz Zagreba, doktorica veterinarske medicine, u drugoj epizodi pripremila je ukusnu juhu od orade. Andreja je vještinu filetiranja ribe, naučenu u školi kuhanja, pokazala na primjeru orade. Ovaj jednostavni postupak filetiranja koristan je kod mnogih riblja jela.

U nastavku Andreja je pokazala kako namirnicu maksimalno iskoristiti i ništa ne baciti, pržila je kosti ribe. Ova sjajna ideja za pojačavanje okusa prženjem kostiju doista čini razliku kad je riblja juha u pitanju. Na kraju Andreja je kratko popekla filee orade, koji predstavljaju sjajan dodatak gotovoj juhi prije serviranja.

JUHA OD ORADE 

SASTOJCI
Za 4 osobe:

svježa orada (ili druga bijela riba, npr. brancin) - 1 kom (200 - 300 g)
korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin) - 50 g
blitva list - manja vezica
svježi peršin                              
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME
Filetirati oradu. Kosti zapržiti na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Sve preliti vodom, dodati očišćeno korjenasto povrće i kuhati oko 35 minuta. Filete orade položiti na podlogu zaštićenu papirom za pečenje tako da koža bude na donjoj strani. Dobro nauljiti ekstra djevičanskim maslinovim uljem i peći oko 5 minuta na 200°C. Temeljac procijediti, korjenasto povrće izrezati na kockice, te u juhi kratko prokuhati na rezance narezani list blitve. 

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.