Vježbati možete i u parku

Kutina je grad udaljen 70 km od Zagreba smješten na južnim obroncima vinogradima obrasle šumovite Moslavačke gore i na samom rubu Lonjskog polja, jednog od najvećih močvarnih područja u ovom dijelu Europe. Tako Kutinu opisuje Wikipedija.

No taj slikoviti, miran grad nas je oduševio brigom za gradsko zelenilo i brigom za zdravlje svojih sugrađana. Njihov je gradonačelnik odlučio da će se obnoviti i urediti park ispred Doma zdravlja te da će se u njemu postaviti sprave za vježbanje. Krajobrazni arhitekt Lucas Werft park je uredio ostavljajući prirodnost raslinja i sadeći druge, nove biljke, a Željko Mezak, kineziolog odabrao je 6 sprava na kojima možete vježbati.


 
Tri su namijenjene street workoutu, što ne znači da se na njima ne možete okušati, a tri su zanimljiv izbor. Jedna je inačica TRX, jedna je vreća za boks a da ne biste samo jačali mišiće gornjeg dijela tijela, prof. Mezak je izabrao 2 metalne kutije slične steperima da ojačate donji dio tijela, noge i bedra, te mišiće stražnjice.

400 metara staze od prirodnog materijala jamči vam ugodno trčanje kroz park, a klupe i ugodan miris raslinja dobar odmor ili stanku u vježbanje. Sve je naravno besplatno.

No Kutina tu ne staje. Gradi se vježbalište na gradskom bazenu, selo igraonica za djecu, bazen je već tu. U parku će se posaditi još drva i bilja pa sam u napasti da tih 70 km prijeđem i vježbam u Kutini, a ne u gužvom zakrčenom Zagrebu.