Počinje koncertna sezona Jazz orkestra HRT-a

Večeras u 20 sati koncertom u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu započinje ciklus koncerata Jazz orkestra HRT-a, pod dirigentskom palicom Andreasa Marinella. Prvi koncert ciklusa nazvan je Argentina: Escenas En Big Band, a autor glazbe Javier Girotto nastupit će večeras i kao saksofonist.

Talijansko-agrentinski saksofonist, flautist, klarinetist, skladatelj i aranžer Javier Edgardo Girotto rođen je 17. travnja 1965. u Córdobi u Argentini. Svestran je glazbenik koji osim jazza djeluje na području pop, klasične i kazališne glazbe. Girotto se često upuštao u suradnje s glazbenicima drugih žanrova pri čemu su posebice važne one s lutnjistom Anouarom Brahemom, saksofonistom, oboistom, hornistom i klarinetistom Paulom McCandlessom i pjevačicom i udaraljkašicom Mercedes Sosa. No, najvjerniji je ostao idiomu jazz glazbe koja je u njegovom stvaralaštvu prisutna i kad eksperimentira s drugim žanrovima. Tijekom karijere svirao je u prestižnim svjetskim jazz klubovima i na festivalima, ali i u koncertnim i kazališnim dvoranama. Hrvatskoj se publici predstavio nastupivši 2008. na NO Jazz Festivalu u Studentskom centru u Zagrebu, u triju s rumunjskim violinistom Alexanderom Balanescuom i slovenskim bubnjarom i udaraljkašem Zlatkom Kaučičem. I tom je prigodom iskazao sklonost prema rušenju barijera, istraživanju novih zvukovnih mogućnosti i spajanju raznorodnih stilova.

Zahvaljujući svojoj reputaciji, suradnje je ostvario s najvažnijim talijanskim jazz glazbenicima kao što su Antonello Salis, Paolo Fresu, Bebo Ferra, Gianluigi Trovesi, Roberto Gatto, Stefano Bollani, Rita Marculli, Dado Moroni i Enrico Rava, ali i uglednim svjetskim jazzistima, među ostalima s Danilom Perezom, Garyjem Burtonom, Miroslavom Vitoušom, Avishaiem Cohenom, Herbom Pomeroyem, Billom Pierceom, Louisom Sclavisom, Aldom Romanom i Kennyjem Wheelerom. Vodi i vlastite sastave s kojima, u suradnju s raznim glazbenicima, ostvaruje dvadesetak projekata. S tim je formacijama snimio mnogobrojne albume, a na nekima od njih partneri su mu bili jazzisti svjetskoga glasa kao što su Ralph Towner, Bob Mintzer, Randy Brecker, Ben Street, Jeff Ballard i Ed Simon.

Plodnu skladateljsku i aranžersku karijeru započeo je u Italiji, po dolasku sa studija na Berklee College of Music. Od samog početka bio je zainteresiran za spajanje jazza s latino glazbom, posebice argentinskom, što je bio predmet njegovih istraživanja i brojnih koncerata s raznim sastavima i formacijama, od dua do orkestra. Velik dio njegova skladateljskog, aranžerskog i izvođačkog rada vezan je uz orkestralnu glazbu. Često diljem svijeta gostuje s jazz i simfonijskim orkestrima koji izvode njegova djela. Među ostalima suradnje je ostvario s Orchestre national du Jazz, Parco della Musica Jazz Orchestra, Jazz Orkestra of the Concertgebouw, WDR Big Band, Orchestra sinfonica di San Marino, Orchestra Filarmonica Marchigiana, Orchestra della Magna Grecia di Taranto i Orchestra regionale di Roma e del Lazio.

Nakon niza godina došao je red da to iskustvo podijeli s glazbenicima Jazz orkestra HRT-a i hrvatskom publikom. Izravni prijenos na Trećem programu hrvatskoga radija.

Uoči koncerta u emisji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su dirigent Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello i Javier Girotto, skladatelj i saksofonist te predstavili večerašnji koncert i koncertnu sezonu ponajboljeg hrvatskog jazz orkestra: