Svjetski juniorski prvak u streličarstvu

Pri spomenu imena Vidovec, naselja nedaleko od Varaždina, pomislite na zelje, finu sarmu, vinski fakultet. Sportskoj javnosti mjesto je poznato po uspješnim rukometašima, ribičima. No od prošlog je tjedna poznato i po svjetskome prvaku, i to u streličarstvu.

Alen Remar u svojem je Vidovcu dočekan slavljenički poput Wilhelma Tella ili Robina Hooda. Svjetsku titulu juniorskoga prvaka u disciplini FIELD osvojio je u Dablinu u hladnoj Irskoj, a radost je podijelio u vreloj atmosferi športske dvorane vidovečke osnovne škole. Počeo je amaterski prije tri godine, a sada je već gotovo pravi profesionalac. Odricanja je bilo puno. Treba dosta vremena pa je škola patila, ali sve smo nadoknadili, sve mi je uspjelo, ponosan je Alen.
I u obitelji Remar veliko je oduševljenje. Mami Alenki od veselja je 'skoro srce stalo'. Ponosna je na svog vrijednog učenika srednje škole 'Arboretum Opeka', budućeg kuhara. Za njegovu profesoricu tjelesne zdravstvene kulture OŠ Vidovec, Vericu Ozmec Alenov uspjeh i nije posebno iznenađenje.

A nakon upornog rada, eto rezultata. Trener Varaždinskog streličarskog kluba Cvijetoslav Zorman bio je siguran da će tako i biti.  Priprema za osvajanje ovog prvenstva trajala je tri mjeseca, a trener se nada da će se Alen 2020. uspjeti se plasirati na Olimpijske igre i da će biti sudionik Igra s visokim plasmanom. Svjetski uspjeh mladoga sportaša oduševio je sve, jer Alen je prvi svjetski prvak u individualnom sportu u vidovečkom kraju

Putovanja, oprema - za sve to treba mnogo novca: za jednoga streličara treba barem osamdesetak tisuća kuna na godinu. U ovom slučaju daleko su od te svote. Iako trenira i manje nego što bi trebalo, jer škola je još uvijek na prvom mjestu i trener, a trener mu je zapravo volonter, uspjeh nije izostao. A otkud strast prema streličarstvu? Na to Alen spremno odgovara: volim individualne sportove gdje sam ja kriv za svoju pogrešku kao i za svoj uspjeh. Na natjecanjima je važna koncentracija, mirna ruka, bistro oko, reći će.

I ne bi bilo iznenađenja da jednoga dana vidovečki Wilhem Tell kuhaču potpuno zamijeni lukom i strijelom. Odbrojavanje za olimpijske igre 2020. već je ionako počelo!