Kližete li... brzo?

Brzo klizanje sport je na ledu, kojim se u Hrvatskoj bavi malo ljudi, iako je iznimno atraktivan. U brzom klizanje, velike brzine, ali i uspjeh postižu članovi zagrebačkog kluba Meteor. Pronašli smo ih na treningu na Velesajmu.


Na velesajamskom ledu - brzi i žestoki. Naziv olimpijskog sporta - brzo klizanje. Na stazi se utrkuje četiri do šest klizača, a ne utrkuju se s vremenom, nego međusobno, hvataju plasman - tko će biti prvi, objašnjava Saša Todorović, trenerica brzog klizanja, KBK Meteor. To su pravila ovog atraktivnog sporta. Klizači u dionicama od 500 do 3000 metara, pa nekad i više - postižu velike brzine, do 50 km/h. I to sa samo dva, tri koraka prije oštrog zavoja. A na izlazu iz zavoja najčešći su padovi. U punoj brzini klizač treba biti iznimno oprezan da ne bi završio u - strunjačama.

Za manevre po ledu koriste se posebnim klizaljkama. Noževi su duži, tanji su, cipela je odvojena od noža to se naknadno montira jedno s drugim, do gležnja su i lagano su noževi nisu skroz ravni nego su 'sbendani', znači savijeni su zato što se klizači spuštaju u zavoj i onda se površina popuni s tim nožem koji je 'sbendan' kako mi kažemo, otkriva trenerica Todorović.

Klub brzog klizanja Meteor jedini je u Hrvatskoj sa samo 20-ak članova. Njihovi klizači sudjeluju na Danubia Kupu - neslužbenom Europskom prvenstvu, Alpe Adria Kupu te brojnim međunarodnim seniorskim i juniorskim natjecanjima. Trener Dubravko Feldin smatra da bi se brzo klizanje moglo popularizirati, i to... s barem još jednim klizalištem u Zagrebu ili kompletno u Hrvatskoj. Zato što je najveći problem manjkavost dvorana. Znači imamo klizalište na Velesajmu ili Domu sportova u Zagrebu, a u ostatku Hrvatske - niti to.

Najmlađi na brzom klizanju su oni od šest do osam godina. To je najbolje vrijeme za početak jer samo jedna do dvije sezone otpada na učenje tehnike. Nakon toga razmišlja se o natjecanjima. Katarina Burić ima 19 godina i hrvatska je reprezentativka u brzom klizanju. Prije 10-ak godina počela je sa školom klizanja, a danas trenira svakodnevno. Već se nekoliko puta na međunarodnim natjecanjima penjala na najviša postolja, sa sjajnim vremenima: Na 500 metara 46,5; na 1000 metara 1:32, i na 1500 metara 2:32… Njezin kolega Martin Kolenc pobjednik je prošlogodišnjeg Alpe Adria Kupa u Zagrebu i brzo klizanje preporučio bi mladima. Jer uz dobru kondiciju i adrenalin - obilazi cijeli svijet.

Ako pitate klizače o čemu razmišljaju prilikom adrenalinske jurnjave na ledu, reći će da je jedino što je u glavi klizača završiti utrku i ostvariti što bolji plasman. Jer čim se pojavi neka ideja da bi on mogao pasti ili nešto krivo napraviti u utrci, to će se najvjerojatnije i dogoditi, kaže Martin.

Stoga ne razmišljajte o padu, već se, ako ste ljubitelji leda i brzine - okušajte se i sami.