Srednja waldorfska škola u Rijeci?


Nakon 23 godine rada u Zagrebu, 16 u Rijeci, djelatnici jedinih osnovnih Waldorfskih škola u Hrvatskoj čekaju novu ministricu ili ministra kako bi predali zahtjev za osnivanjem i srednjoškolskog obrazovanja, po uzoru na Sloveniju. Nadaju se novoj srednjoj školi  u Rijeci.

Waldorfska pedagogija je sustav obrazovanja i odgoja temeljen na antropozofskim načelima. Nastavni plan i program odvija se po uputama Rudolfa Steinera i zauzima posve drugačije stajalište od klasične pedagogije. Glavni cilj ove pedagoške metode je težnja za usklađivanjem djetetovog „duhovnog i zemaljskog dijela“, kroz mnogo veću slobodu u odgoju. Njemu se pristupa kao pojedincu čiji se razum, emocije, i htijenje nastoje oplemeniti i razviti kao cjelovito biće.

Tako i u riječkoj školi  svako jutro počinje pjesmom i plesom. A onda razgibavanje prstićima kroz Ručni rad, koji djeci razvija motoriku i inteligencije ruku. Djeca se nauče raditi, steknu radne navike i u konačnicii postaju samostalni. 64-ero djece raspoređeno je u osam razreda. Isti razredni učitelj vodi ih kroz sve razrede i sve glavne predmete. Sadržaj prilagođavaju djeci no u sklopu Kurikuluma.

Deset posto financija dobivaju od resornog Ministarstva, 10 posto od Grada, nešto i od matične Njemačke institucije, dok dvije trećine financija dolaze od roditelja. Za one koji ne mogu platiti, postoji Fond za subvencije školarina. Učionice nisu nove, a i deset riječkih profesora imaju 30 posto manju plaću od kolega u državnim školama.

Na začelju smo i u svijetu i u Europi po slobodi u odgoju i obrazovanju. Zadnji smo prema istraživanjima u Europskoj uniji, a od 136 zemalja svijeta, deveti odozdola i pozivam sve institutcije da na tome porade, upozorava ravnateljica Gordana Brza. U Sloveniji sve financije snosi država. A ovdje najviše životna filozofija i entuzijazam pojedinaca.