Deaf bend Dlan, band u kojem sviraju gluhe osobe

Savez gluhih i nagluhih osoba proslavio svoju 95. godišnjicu postojanja. Taj dan obilježili su koncertom na kojem je nastupio Deaf bend Dlan, rock band u kojem sve instrumente sviraju gluhe osobe.

Kada slušamo Deaf bend Dlan, ne bismo ama baš nikada pomislili da u njemu sviraju dečki koji su gluhi. Oni obožavaju rock and roll i uživaju u glazbi, iako ju ne čuju. Sviraju već otprilike godinu i pol, nastupaju na koncertima, snimili su i svoj videospot.Na početku je bilo teško. Teško je bilo naučiti prstomet, ali vježbom smo došli do toga da smo napravili pjesmu bez vokala, a nakon toga smo krenuli na poznate obrade,  priznaje Angel Naumovski, basist, predsjednik udruge Dlan. Prvi put kad smo počeli raditi bilo mi je neobično jer učiti svirati nije jednostavno ni za čujuće osobe. Uvijek je teško kad nešto ispočetka kreneš raditi, kada krećeš učiti nešto novo, pogotovo ako ne čuješ, ali to nije prepreka. Prepreka je samo u glavi, ističe Siniša Matijašić, mentor i član banda.

Dečki su prvo počeli s obradama poznatih rock grupa, a sada skladaju i svoje pjesme. Muzika se ne mora slušati ušima, nego se može osjećati, mi smo gluhi. Neki imamo ostatke sluha, ali se zapravo oslanjamo na osjećaj. Imamo i razglas, dakle mi osjetimo muziku, to što nosimo aparatiće, nekima pomaže, nekima ne,  ističe Angel. Ja ne mogu čuti pjesmu, ja se oslanjam na ritam, isključim mozak i pustim sve, potonem u svijet muzike.  A bubnjar Dražen Maleković zdušno dodaje: rasturamo rock and roll, volim rock and roll. Poludim kada sviram bubnjeve. Bitno da je ritam dobar.

Dečki iz benda su članovi udruge Dlan, ali i Saveza gluhih i nagluhih osoba grada Zagreba koji slavi 95 godina svog postojanja, a naravno svirali su  i na njihovoj obljetničkoj proslavi. Naš savez broji preko 1000 članova i najviše služi osvještavanju društva; da postojimo, da nas se prihvati, evo na primjer prije 2 godine je donesen zakon o znakovnom jeziku, dakle da se unutar društva osjetimo kao jednakopravni drugim članovima,  objašnjava Katarina Tonković, predsjednica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

Savez je mjesto okupljanja gluhih, mjesto na kojem oni izražavaju svoju kreativnost. Ovdje oni mogu naći rješenje za svoje probleme i podsjetiti čujuće da smo svi jednaki.