3. noć hrvatskog filma i novih medija

Sad već tradicionalno, jedna je večer u godini rezervirana samo i jedino za najbolje hrvatske filmove od početaka domaće kinematografije pa sve do danas, a ove godine 3. noć hrvatskog filma i novih medija zavladat će kinima Lijepe naše danas i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, ali i  na kino platnima Subotice, Stuttgarta, Mainza, Sremske Mitrovice, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnih drugih.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program vrata otvara u 18 sati, a traje do duboko u noć, publika će moći, sasvim besplatno, uživati u uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od nezaboravnih dječjih klasika koje je poseban gušt i nezaboravno iskustvo ponovno doživjeti u restauriranom obliku na velikom ekranu, pa do vrlo impresivnih novih medija i animiranog filma, dobrih dokumentaraca te najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.Svečano otvorenje je u kinu Europa, a započinje koncertom 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele i dr.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.
Filmski program u 21.30 u Kinu Europa otvara raznovrsni mix  filmova, možda vintage godišta no vječne kvalitete Komadić  savske sezone Oktavijana Miletića, 'uzbudljiva filmska razglednica' razdraganih kupača na Savi zatečenih tijekom ljetne sezone 1927., Surogat oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, pa ljubomora i osveta, što neminovno vodi do tragedije, zatim canneski laureat Moj stan Zvonimira Berkovića, urnebesna Ljubav u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi, kao i Halo München Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima koji u zaleđu Dalmatinske zagore grade kuće trokatnice i zveckaju ključevima skupocjenih automobilima i izazivaju jal dječurlije i lokalaca.

Zahtjevniji će filmofili doći na svoje u 22.30 kada je na rasporedu eksperimentalno-dokumentarni film Trg/20. stoljeće na filmu redatelja Hrvoja Juvančića koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala, u razdoblju od čak 66 godina, te istražujući redateljske i scenarističke mogućnosti, stvorio 'filmski kaleidoskop' esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća koji plijene raznolikošću i minucioznošću, kao i jedinstvenom estetikom.

Cilj je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje. Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja je potpuno slobodan! Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar - Kitarović.

Sve dodatne informacije i raspored projekcija i događanja možete naći na službenim web stranicama manifestacije www.noc-filma.hr, kao i na službenoj Facebook stranici.

Više o festivalu su u Dobrom jutru govorili umjetnička voditeljica Irena Škorić i redatelj Hrvoje Juvančić: