Dvorišta i haustori

Na potezu od Britanca do Vodovodne, u Ilici je više od 50 napuštenih prostora. Upravo to bio je poticaj za umjetnički projekt pod nazivom Ilica kulture. Među brojnim izložbama koje se održavaju u sklopu projekata, postoji i ona koja predstavlja dvorišta i haustore.

Kad ti se jedna vrata otvore, naiđeš na haustor. Netko se u tom dvorištu nekada igrao, netko se ovdje s nekim sastao, netko je ovdje nekada zaboravio bicikl. U gradu, unutar zgrada, skrivena su dvorišta. Prođemo pored velikih vrata, ali ako ondje ne stanujemo, ne ulazimo. Što se zbiva u tuđem dvorištu?

Dvadeseterogodišnja Stela Horvat, akademska snimateljica, ušetava u dvorišta i haustore i fotoaparatom bilježi zatečeno. Dvorišta i Haustori, projekt je krenuo 2013. Godine na Facebooku i otada je objavljeno preko 200 radova. Ja ne poznajem ta dvorišta , nego jednostavno odem to istraživat, to i je cilj tog projekta da se ta dvorišta istražuju i da se ulazi u nepoznato.

Neka su oronula, zapuštena, druga pak pomno njegovana. U svakom se nalazi neki znak čovjekovog prisutstva. U projekt Dvorišta i haustori, može se uključiti svatko i poslati fotografiju, a Stelu zanima prvenstveno što se to skriva iza velikih vrata. Projekt je internacionalan, mogu se objavljivati fotografije iz čitavog svijeta, nama je najbitnije da se navede država i grad u kojem se haustor nalazi. Nije nam bitna umjetnička vrijednost fotografije, bitan nam je sam sadržaj i da ljudi odu istraživati grad u kojem žive.

Samo nekoliko metara dalje od mjesta pokraj kojeg prolazimo odlazimo na putovanje, u prostor koji priča priču o povijesti grada, ali i o intimi njegovih nama nepoznatih stanovnika.

Izložba Dvorišta i Haustori otvorena je jučera na adresi Ilica 202 u Zagrebu, u prostoru koji je zapravo napušteni frizerski salon od 35 m², a fizički se može razgledati još danas.