Omega 3 prepolovila se u uzgojenim lososima

Razine omege 3 u uzgojenim lososima prepolovile su se u samo pet godina, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

Unatoč tomu, analiza pokazuje da su uzgojeni lososi i dalje jedan od najbogatijih izvora tih masnih kiselina. No industrija sada traga za načinom da zaustavi taj pad koji se čini da ovisi o hrani koja se daje ribi. Istraživanje je provelo sveučilište Stirling.

Prije pet godina obrok atlantskog lososa od 130 grama osigurao je 3,5 grama korisne omege 3 što je tjedni preporučeni unos. Sad se razina omege 3 prepolovila, kazao je Douglas Tocher. Stoga umjesto jedne porcije trebamo pojesti dvije porcije lososa.

Uzgojeni losos dobija omegu 3 jedenjem manjih riba poput inćuna koji samljeveni daju kao hrana. No udio inćuna, koji je nekad činio 80 posto njihove prehrane, sada je pao na 20 posto.