'Madama Butterfly' svečano u HNK Zagreb

U povodu 25. obljetnice osnutka Talijanske unije i 20. obljetnice Ugovora o pravima manjina između Italije i Hrvatske večeras Madama Butterfly Giacoma Puccinija u zagrebačkom HNK.

Sezona u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) tek je započela, a već je u opernom repertoaru publici ponuđen vrhunski glazbeni doživljaj - Madama Butterfly Giacoma Puccinija. Radi se o koprodukciji hrvatskih i talijanskih umjetnika, kojom se večeras obilježavaju obljetnice dugogodišnje uspješne suradnje Hrvatske i Italije na svim poljima, posebice u kulturi.
 
Jedna od najomiljenijih Puccinijevih opera Madama Butterfly glazbenu je čaroliju proširila zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem. Iako povod za tako krasnu operu ne mora niti postojati, ovoga puta je bio i to u vidu okruglih obljetnica 25. od osnutka Talijanske unije i 20. od potpisivanja Ugovora o pravima manjina između Republike Italije i Republike Hrvatske. Ove odnose obogaćuje i autohtona talijanska manjina u Hrvatskoj koja pomaže razvoju povijesno-kulturnih, ali sve više i gospodarskih odnosa između dviju zemalja, ističe Adriano Chiodi Cianfarani, talijanski veleposlanik u RH.
A jedna mala, ali u mnogo čemu velika suradnja je i ova zagrebačkog HNK i Macerata Opera festivala. Ovu izvedbu Madame Butterfly zajedno donose talijanski operni solisti i operni solisti, Zbor i Orkestar zagrebačkog HNK uz sigurnu palicu našeg maestra Nikše Bareze. Dobili smo nešto jako lijepo, ali na žalost samo su dvije predstave, ali koje su vrlo značajan umjetnički događaj za Zagreb, hrvatsku kulturu i HNK, kaže maestro Bareza. Ono što su nam donijeli gosti iz Italije iz Macerate svjedoči o vrlo visokoj kvaliteti i kriterijima kojima se taj festival vodi, što se tiče solista i režije jednog velikana talijanske scene Pier Luigija Pizzija.

Pokušao sam stvoriti jednostavnu i vrlo jasnu predstavu, da sve ono što je Puccini htio izraziti izravno dođe do publike. Pokušao sam dati što više prostora glazbi. I dramaturški sam pojednostavnio operu da ju je što lakše slušati i da publika odmah uđe u duh opere, objašnjava Pier Luigi Pizzi, talijanski kazališni redatelj. Gospodin Pizzi je osim režije zaslužan i za ovu predivnu scenografiju i kostimografiju. Glavnu ulogu Cio Cio San - madam Butterfly tumači talijanska operna diva Donata D'Annunzio Lombardi. Ovo je 40. put da pjevam Madame Butterfly. Imala sam sreću debitirati u mjestu Torre del Lago gdje je Puccini skladao operu. Sretna sam što opet radim s maestrom Barezom kojeg sam upoznala kao smo radili operu La Bohème u Scali. Sad opet radimo Puccinija, kaže diva D'Annunzio Lombardi.

Možda najbolji opis ove suradnje i doživljaja ove izvedbe Madame Butterfly dala je primadona zagrebačkog HNK Dijana Hilje koja se u ovoj operi pojavljuje u tek epizodnoj ulozi, nove američke Pinkertonove supruge: Lijepo surađujemo, talijani lijepo pjevaju, gospođa Donata prekrasno pjeva. Odavno nisam čula tako divne fraze.