'Via Dinarica', dužinski planinarski put

Sutra i prekosutra obilježava se prvi međunarodni Via Dinarica Day na koji su pozvani izletnici, planinari, biciklisti i svi drugi ljubitelji prirode.

Via Dinarica je put Dinarskim gorjem od Slovenije do Albanije, dugačak 1380 km, a na njemu je oko 200 vrhova. Namijenjen je izletnicima koji posjećuju planine Dinarskog gorja kao turisti, ali to je i projekt za razvoj planina i pomoć ljudima koji još u njima žive, kako bi turistima ponudili domaću hranu, smještaj i drugo i tako možda ostali živjeti u brdima, da se stanovništvo sasvim ne raseli. Smisao projekta je i povezivanje ljudi iz država na tom putu.

Ideja za put Via Dinarica stara je 10-ak godina, a put je trasiran lani. Pokretač projekta u Hrvatskoj je UN-ov program za razvoj - UNDP. Uzor su slični popularni dužinski planinarski putovi poput puta Via Alpina kroz Alpe ili hodočasničkog puta Camino od Francuske do Španjolske. Neki strani časopisi već su proglasili Via Dinaricu jednim od deset najatraktivnijih dužinskih planinarskih putova na svijetu.

Ovog vikenda pozvani su svi ljubitelji prirode i kretanja da sutra i/ili prekosutra naprave izlet na bilo koji dio puta Via Dinarica u Hrvatskoj, dakle popnu se na bilo koji naš vrh u Dinaridima. To su vrhovi u Gorskom kotaru, Velikoj Kapeli, na Velebitu, Dinari i u Cetinskoj krajini. To znači da su tu i vrhovi i staze u nacionalnim parkovima kao što su Risnjak, Paklenica, Premužićeva staza na Velebitu, a tu je i Dinara kao najviši vrh Hrvatske.

Kao dokaz da su pohodili Via Dinaricu izletnici mogu poslati svoje fotografije, video klipove ili opise izleta na e-mailove: info@viadinarica.com ili info@viadinarica.hr ili na Facebook stranicu 'Via Dinarica' do 15. listopada. Autori najzanimljivijih fotografija bit će nagrađeni simboličnim nagradama. No, istovremenim usponima na vrhove Via Dinarice simbolično će se povezati vrhovi, narodi i ljubitelji aktivnog odmora na cijeloj trasi Via Dinarice i pružiti podrška inicijativi promocije i zaštite Dinarskoga gorja.

Dio Via Dinarice u Hrvatskoj dug je 600 km i ima 78 važnijih vrhova te 82 planinarska doma od njih ukupno 150, a za cijeli taj put treba 20-ak dana. Osim glavne trase, u Hrvatskoj su trasirane i tri posebne: zelena, bijela i plava trasa. Zelena je najkraća i prolazi središnjom Hrvatskom, bijela povezuje najviše vrhove hrvatskih Dinarida, a plava ide obalom i otocima. Najatraktivnija je bijela. Sve se možete detaljno vidjeti na internetskim stranicama: www.viadinarica.com i www.viadinarica.hr. Cijela Via Dinarica od Slovenije do Albanije simbolično je nazvana 'put od milijun koraka'. Traje oko dva mjeseca, a mnogi su je već prošli.

Glavni cilj cijelog projekta je zadržati malobrojne preostale stanovnike u planinama i dovesti im goste. U Bosni i Hercegovini to već ide jako dobro, uz puno strane pomoći obnovili su katune, stara gospodarstva, uredili domove, a stanovnici izletnicima prodaju svoje proizvode. U Hrvatskoj zasad postoji samo moralna potpora od strane Hrvatskog planinarskog saveza, HGSS-a, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, dok se novčana još čeka.

O projektu Via Dinarica za Dobro jutro, Hrvatska govorili su Valentina Futač, tajnica i Alan Čaplar, predsjednik udruge Via Dinarica Croatia: