'Cvrčak i mrav' u Zagrebačkom kazalištu lutaka

U Zagrebačko kazalište lutaka stiže adaptacija basne Cvrčak i mrav. Cvrčak je roker i hedonist, a mravi su okrutna i sebična bića opsjednuta zgrtanjem imovine. Od originala autor je posudio jedino glavne likove i ideju, ali kada uđete u kazalište iznenadit ćete se ovakvim viđenjem dobro poznate basne.

Matišićev cvrčak nije lijenčina. Mravi jesu vrijedni, ali im nedostaje puno drugih vrlina koje ima cvrčak. Ja sam u ovoj svojoj priči više stavio naglasak na cvrčka i to njegovu sudbinu lika koji shvati da nema život oca ni djeda da su svi umrli i on odluči nešto poduzeti protiv smrti, objašnjava autor adaptacije Mate Matišić. Igrati cvrčke, odnosno umjetnike, kako kaže glumac Željko Šestić, u glumačkom svijetu uvijek je zanimljivo.

Upravo u dječjem kazalištu Matišić već više od dvadeset godina spaja svoja dva najveća talenta - pisanje tekstova i glazbe. Mate je tu bajku napisao kao originalan tekst. Ona je nastala prema motivima poznate priče o cvrčku i mrav,u ali je u potpunosti originalna i to je njena temeljna vrijednost ona je zaista svježa, pametna pisana je danas a ima univerzalne vrijednosti, ističe  iskusni lutkarski redatelj Zoran Mužić. Osvježenje na sceni su i lutke koje je napravila mlada scenografkinja Ana Sekulić. Glavnu ulogu ima i cvrčkova gitara koju igra Dinka Vuković. Ostale uloge igraju Anđelko Petric, Daniela Ćolić Prižmić, Branko Smiljanić, Maja Nekić, Ivan Bošnjak i Adam Skendžić, a oblikovatelj svjetla Vilim Sever.

Iako svjestan da su djeca najiskrenija i najkritičnija publika podilaženja nema, kaže Matišić. Pouka je -  ne treba se bojati vlastite prirode nego je treba slijediti. I zato ne bojte se, budite svoji!