Članovi rock panteona ovaj vikend na istoj pozornici

Od samog praskozorja rock and rolla promotori žele organizirati jedinstveni festival sa savršenom postavom izvođača i atmosferom koja će zauvijek ostati u sjećanju fanova.

Ovog vikenda u kalifornijskoj pustinji održat će se festival koji je toj težnji najbliži. Svih šestero izvođača pripadaju u panteon rock glazbe - The Rolling Stones, Paul McCartney, Roger Waters, The Who, Bob Dylan i Neil Young.

Svi oni nastupit će i u 'reprizi' vikend poslije, a fanovi će se, osim uživanja u glazbi, nesumnjivo pitati gledaju li neke od velikana po zadnji put.

Iako su uglavnom dobra zdravlja, svi su oni prešli sedamdesetu. Izuzetak je jedino 'mlađahni' gitarist Stonesa Ronnie Wood kojem je 69.

The Who predvođeni Rogerom Daltreyjem (72) i Peteom Townshendom (71), koji su još 1965. napisali himnu svome naraštaju "My Generation", vjerojatno će se prvi trajno povući sa scene jer postojeću turneju najavljuju kao svoju stvarno zadnju.

Festival "Desert Trip" bit će za fanove duboko povijesno iskustvo jer će prvi put na istom festivalu nastupiti Rolling Stonesi i Paul McCartney (74) iz Beatlesa, dvaju britanskih megabendova čije je rivalstvo definiralo rock šezdesetih godina 20. stoljeća.

Bit će to i prvi put da istu pozornicu dijele McCartney i Dylan (75) iako imaju povijest brojnih susreta iza nje. Najpoznatiji je onaj iz 1964. kada je ikona folka u jednom njujorškom hotelu slavnu četvorku upoznala s marihuanom, što je ubrzo postalo evidentno u njihovoj glazbi.

Desert Trip će u dva vikenda privući oko 150.000 ljudi, a njegova organizacija vrhunac je sposobnosti promotora festivala Coachella koji se svakog proljeća odvija na istom mjestu, u Empire Polo klubu u mjestu Indio u Kaliforniji,  i jedan je od najvećih u svijetu.

Ulaznice za najbolja mjesta za sva tri dana koštaju 1599 dolara (oko 10.700 kuna). U ponudi su i paketi s hranom i pićem iz najboljih kalifornijskih restorana i barova. To je, naime, ipak koncert za nešto stariju publiku od one kakva uobičajeno pohodi festivale. Najjeftnije ulaznice, za mjesta najdalje od pozornice, koštaju 399 dolara (2665 kuna).

Organizatori Desert Tripa dali su naslutiti da ovo neće biti jednokratni festival, pa su krenula nagađanja koga bi od legendi mogli okupiti u budućim godinama - možda velikane mlađeg naraštaja poput U2 ili Brucea Springsteena.

Za Johna Covacha, profesora glazbe na svučilištu u Rochesteru, ovo je izvanredno događanje. Čudesno je da su rockeri koji sviraju glazbu za mlade, a rock je tako počeo - kao glazba za malde, danas sedamdesetogodišnjaci i sviraju stadionske koncerte za publiku stariju od četrdeset, smatra Covach. Rijetki su očekivali da će se to dogoditi.