"Taximetar" Gorana Vojnovića premijerno u Teatru Exit

Zagrebački Teatar Exit otvorio je novu sezonu premijerom predstave "Taximetar", po tekstu istaknutoga slovenskog pisca Gorana Vojnovića.

Smještajući svojeg junaka na ulicu, u taksi, Vojnović se kroz njegove interakcije s raznim klijentima dotiče brojnih neuralgičnih točaka suvremenosti, u predstavi sastavljenoj od kratkih sličica stvarnosti koje zajedno čine fresku svijeta u kojemu se svi prepoznajemo.

Vojnovićev je tekst pitak, odsječni dijalozi njegovih protagonista rezoniraju britkim, duhovitim replikama, bez ikakvih višaka a, iako je riječ o laganoj duhovitoj drami, likovi nisu plošni. Njegov je glavni junak mali čovjek koji je čitav život donosio pogrešne odluke, ali iako je pritom mnogo toga izgubio, nije izgubio ono najbitnije čovječnost.

Scenografsko rješenje Matka Raguža, Rudolfa Balje i Vedrana Relje, Romana i plejadu njegovih šarolikih klijenata (obukla ih je kostimografkinja Marita Ćopo) smješta u dvije auto-stolice koje nogama pomiču po pozornici, s upravljačem u rukama, dok izmjene scena prati video zid i prigodna glazbena kulisa, po odabiru i autorskom oblikovanju Willema Miličevića.

Hrvatska praizvedba teksta koji je Vojnović napisao po narudžbi za ljubljanski SiTi Teater BTC nasmijala je premijernu publiku, koja je aplauzom i ovacijama ispratila glumce i autorski tim.