FREZ projekt: uđite u "virtualnu" knjižnicu

U Hrvatsku je stigao projekt 'zone slobodnog čitanja' - FREZ - Free Reading Zones, koji vam omogućuje da elektroničkim putem besplatno čitate e-knjige.

FREZ  je projekt svjetskih izdavača, knjižnica i organizacija koje se zalažu za promidžbu pismenosti i čitanja. U suradnji s državnim službama i privatnim sponzorima, FREZ pretvara sve prostore (parkove, bolnice, vlakove, autobuse, plaže, škole, trgove, hotele, fakultete) u zone u kojima su knjige dostupne za čitanje na svim uređajima (pametnim telefonima i tabletima) u tom trenutku.

U 2016. sve više ljudi svoje priče zapisuje. Sve više knjiga se izdaje. Knjižnice sve teže prate količinu izdanih knjiga. Nemaju svi pristup knjižnicama i ne mogu si svi priuštiti tiskanu knjigu. Oni koji mogu imaju pristup ograničenom broju knjiga. U 2016. ne moramo odlaziti na mjesta gdje su knjige, imamo tehnologiju koja nam pomaže da knjige (i priče u njima) dođu nama.

Projekt FREZ povezuje ljude čitanjem tako što im omogućuje besplatan pristup knjigama. Jednom kada uđeš u "virtualnu" knjižnicu, očekuje te tisuće knjiga na nekoliko jezika, i zapravo ulaziš u tisuće priča kojima i ti pripadaš. Na tebi je odluka, što ćeš čitati i kada. Ti odlučuješ s kojom pričom ćeš se povezati. Sve što trebaš napraviti je ući u "zonu" s pametnim telefonom ili tabletom, i čitati.

Prva ali ne zadnja FREZ destinacija u Hrvatskoj je Velvet Café gdje se mogu čitati knjige iz cijelog svijeta bez ograničenja i prekida.

Više o tom projektu rekla je Mirela Rončević, inicijatorica i autorica projekta.