Desert Trip: Stonesi svirali Beatlese

Za mnoge rockere šezdesetih godina prošlog stoljeća prijepor je bio samo jedan: Beatlesi ili Stonesi? Prve večeri megafestivala rock velikana u kalifornijskoj pustinji Stonesi su na iznenađenje sviju odali priznanje svojim nekadašnjim navodnim rivalima.

Mick Jagger
, legendarni frontmen Rolling Stonesa, rekao je pred 75 tisuća ljudi da grupa sada želi učiniti nešto čudno, izvesti pjesmu jedne velike grupe. Tada su krenuli u izvedbu Come Together, pjesme s pretposljednjeg albuma Beatlesa, legendarnog Abby Roada.

Bio je to jedan od pamtljivih trenutaka s prve večeri Desert Tripa, festivala koji u tri dana u Empire Polo klubu u mjestu Indio u Kaliforniji okuplja najutjecajnije rockere u povijesti - The Rolling Stonese, Paula McCartneyja, Rogera Watersa, The Who, Boba Dylana i Neila Younga.

Festival je u petak otvorio Bob Dylan, samozatajan na pozornici kao i obično. Publiku nije pozdravio niti je između pjesma prozbio ijednu riječ. Iako poznat po tome da publici uglavnom daje ono što on hoće, ovoga puta je zaodovoljio želje fanova i odsvirao neke od svojih najpoznatijih pjesama iz šezdesetih. Uglavnom sjedeći za klavirom, kocert je započeo klasicima Rainy Day Women #12 & 35Don't Think Twice, It's All Right, Highway 61 Revisited i It's All Over Now, Baby Blue.

Stonesi su poslije njega još jednom demonstrirali svoju fenomenalnu energiju iako su svi, osim gitarista Rona Wooda, dobro prešli sedamdesetu. Nećemo večeras zbijati šale o godinama, rekao je Jagger, ali dobro došli u umirovljenički dom za nježne engleske glazbenike. Počeli su sa Start Me Up, završili s I Can't Get No Satisfaction, a između odsvirali 17 svojih klasika i jednu pjesmu s novog albuma.

Desert Trip će u dva vikenda privući oko 150.000 ljudi, a njegova organizacija vrhunac je sposobnosti promotora festivala Coachella koji se svakog proljeća odvija na istom mjestu, u Empire Polo klubu u mjestu Indio u Kaliforniji,  i jedan je od najvećih u svijetu.

Drugu večer, u subotu, nastupili su Neil Young i Paul McCartney i jednako oduševili publiku. Neil Young, kojem je također više od sedamdeset godina, svirao je više od dva sata. Kombinirajući akustični i električni set, izveo je, među ostalim, After the Gold Rush, Heart of GoldHarvest Moon, a vrhunac nastupa bila je desetominutna izvedba Down By The River. Vratite se sutra navečer. Roger Waters će izgraditi zid i Meksiko će opet biti velika država, rekao je Young na kraju u sarkastičnoj aluziji na Donalda Trumpa.

I dok su Dylan i Young na pozornicu donijeli politiku, Stonesi čistu energiju, McCartney je, kažu kritičari, ponudio čistu radost i uzdahe. Krenuo je s A Hard Days Night na oduševljenje svih fanova Beatlesa, poručio publici da je ljubav sve što im treba i u nastavku kombinirao hitove legendarnog liverpulskog benda i svoje kasnije karijere iz grupe Wings.

Prvi vikend festivala koji je prvi put na istom mjestu okupio legendarne izvođače, zatvorit će večeras The Who i Roger Waters.

Svi oni nastupit će i u 'reprizi' idućeg vikenda.

Ulaznice za najbolja mjesta za sva tri dana koštala su 1599 dolara (oko 10.700 kuna) i Desert Trip će vjerojatno biti najprofitabilniji festival u povijesti. U ponudi su i paketi s hranom i pićem iz najboljih kalifornijskih restorana i barova. To je, naime, ipak koncert za nešto stariju publiku od one kakva uobičajeno pohodi festivale.