Počeo tradicionalni Kup grada Hvara u lovu na veliku ribu

U turističkom Hvaru svaki će listopadski vikend biti u znaku nekog morskog događaja. Kako bi oživili posezonu koju ondje provodi nekoliko tisuća stranih gostiju, idućeg tjedna organiziraju susret tradicijskih brodova pod nazivom "Hvar metropola mora". Prošli vikend, pak, bio je u znaku lova na veliku ribu.

14 brodova s međunarodnim posadama sudjelovalo je u tradicionalnom Kupu grada Hvara u lovu na veliku ribu. Kiši i lošem vremenu usprkos danima se pripremalo udice , štapove, i ješku od srdela. Velika je riba uglavnom izazov za muške posade, ali ove godine stigle su i žene. Lovi se po strogim pravilima natjecanja.

Idućeg vikenda Hvar će biti prava metropola mora. U četvrtak će u Mandraću zaploviti makete tradicijskih brodova koje će izraditi hvarski osnovci, a u Lodi će crteže leuta i bracera izložiti predškolci. Tijekom vikenda na Mandraču će biti privezani stari drveni brodovi koji će stići s cijeloga Jadrana.

Stići će petnaestak tradicijskih brodova s cijeloga Jadrana. Najviše iz susjedne Vrboske gdje već godinama djeluje udruga Lantina. Udruga Palagruža iz Komiže, na hvarskoj će Rivi prirediti radionicu izrade tradicijske falkuše i tako pokazati vještine nekadašnjih viških kalafata. Bit će to zasigurno praznik za oči i dušu za sve koji vole more.