Obilježavanje Dana Hrvatskoga državnog arhiva

Danas u 12 sati, u Velikoj čitaonica Hrvatskog državnog arhiva (HDA) u Zagrebu (Marulićev trg 21) počinje svečano obilježavanje Dana HDA, predstavljanjem projekata, izdanja i predavanjem iz područja arhivistike.

U 12 sati predstavit će se projekt Obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskoga rata te portala Prvi svjetski rat 1914. ‒ 1918. – pogled iz arhiva i otvoriti izložba Hrvatska u Prvom svjetskom ratu kroz fondove i zbirke HDA. Sutra u 13 sati bit će predstavljene dvije knjige u izdanju HDA: Iseljeništvo : vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva, urednice Vlatka Lemić, Rajka Bućin i Hrvatskoglagoljski notarijat otoka Krka, notari Dubašnice,  Sv. 1. Treći notarski protokol Jura Sormilića (1726. ‒ 1734.), priređivači Tomislava Bošnjak Botica, Ivan Botica, Tomislav Galović.

U srijedu u 13 sati promovirat će se knjiga Jevgenija Paščenka, Hrvatski grobovi 1914. ‒ 1918. Karpati, Galicija, Bukovina, a u četvrtak u isto vrijeme Filip Katanić održat će predavanje Hrvatski političar i ban Nikola Tomašić 1893. ‒ 1914. Načelo legitimiteta i pragmatičan pristup s ciljem zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. U petak će se moći pogledati igrani film Josef, u produkciji Alka filma, redatelja Stanislava Tomića, snimljenog 2011., a film će predstaviti filmski arhivist Juraj Kukoč.
U subotu, 15. listopada, najzanimljivije je za građanstvo kada je organiziran Dan otvorenih vrata od 9 do 18 sati. Tijekom dana građani će moći dobiti informacije o korištenju arhivskoga i knjižnoga gradiva, bit će organizirani obilasci zgrade HDA i stalnih postava uz stručna vodstva, moći će se obići i Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju i Središnji fotolaboratorij svaki puni sat kao i razgledati izložba Hrvatska u Prvom svjetskom ratu kroz fondove i zbirke HDA. Sve dane moći će se bit će organizirana i prodaja izdanja, replika i suvenira HDA.