Tjedan ADHD-a u Hrvatskoj

Mnoge nacionalne i regionalne organizacije u Europi tijekom rujna i listopada organiziraju aktivnosti kako bi podigle svjesnost o ADHD-u. Kao i svake godine, Udruga Buđenje organizira Tjedan ADHD-a u Hrvatskoj koji će ove godine trajati od 10. do 16. listopada.

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece, a prisutan je i kod odraslih. Zastupljen je kod 3% do 8% školske djece. Glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao 'zločesta', 'neodgojena' i 'lijena', a zapravo pravim pristupom vidimo da su izrazito znatiželjna, maštovita i puna energije.

O predavanjima  organiziranim diljem Hrvatske, ali i o samom poremećaju u Dobrom jutru govorili su psihologinja prof. dr. sc. Snježana Sekušak Galešev s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Marko Ferek, predsjednik Udruge za razumijevanje ADHD-a 'Buđenje' iz Zagreba:

Ovaj poremećaj javlja se u ranom djetinjstvu, a traje cijeli život. Biološki je uzrokovan - često je nasljedan i češći je kod dječaka, nastaje zbog teškoća u trudnoći ili potpunoj zanemarenosti u najranijem djetinjstvu, a ne, kako mnogi misle, zbog krivog odgoja, gledanja televizije… u Hrvatskoj se još nedovoljno prepoznaje pa dijete i roditelj nemaju podršku u nošenju s tima problemom. Nema lijeka, ali ima postupaka kojima se može pomoći.

U Tjednu ADHD-a organiziraju se predavanja u Rijeci, Umagu, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Krapini, Splitu. Ulaz na sva je slobodan, a pozvani su svi koje zanima tema: roditelji, djelatnici odgojno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, svi koji se osjećaju različitima i koji još nisu otkrili svoju različitost. U Hrvatskoj tijekom Tjedna ADHD-a posebno upozoravaju na osobe koje pate od deficita pažnje odnosno hiperaktivnog poremećaja.

A kako se nositi s ADHD-om otkrila je ekipi Dobrog jutra  obitelj Klemeš. Majka Dijana, otac Damir i hiperaktivni sanjar Domagoj: