Interpretacijski centar Šibenske katedrala sv. Jakova u palači Galbiani

Šibenska katedrala sv. Jakova - spomenik pod zaštitom UNESCO-a - dobit će svoj interpretacijski centar. I to u srednjovjekovnoj palači Galbiani. Projekt je vrijedan 36 i pol milijuna kuna, a 85 posto novca osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Harmoniju umjetnosti i arhitekture, globalno poznati simbol Šibenika - godišnje posjeti 200 tisuća ljudi! Priča o katedrali, njezinoj bogatoj riznici i svemu što je pratilo gradnju bit će predstavljena pod naslovom Civitas Sacra odnosno - Sveti grad.

Mislim da će jako puno značiti ne samo za šibensku katedralu, nego općenito za sakralno blago, bogatstvo koje imamo kroz tradiciju, kroz relikvijare, kroz ono što možemo prezentirati ne samo turistu nego i domaćem čovjeku - a to je oslikavanje duhovnog bogatstva koje imamo, ističe šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Zamisao je stara 20 godina. Duže od godinu dana pripremala se opsežna dokumentacija za europski fond za regionalni razvoj. Rezultat: za Interpetacijski je centar dobiven 31 milijun bespovratnih kuna. Udomit će ga jedna od najljepših šibenskih srednjovjekovnih palača - Galbiani!

Koncepcija Interpretacijskog centra podijeljena je na svjetovnu i duhovnu dimenziju katedrale - uz posebne multimedijske atrakcije! Primjerice - skeniranje lica posjetitelja koje onda pretvara u izraz kamenog lica na frizu katedrale.

Svoje kameno lice potom možete iz suvenirnice u prizemlju Centra poslati kao razglednicu. Ili e-mailom. Sve pod nazivnikom - inovativni turizam.

No forma ovdje neće biti važnija od sadržaja - uvjeravaju nas!

Poseban doživljaj čeka posjetitelje na altani - natkrivenoj krovnoj terasi palače: budućem restoranu s jedinstvenim pogledom na povijesnu jezgru Šibenika.
Projekt kreće u realizaciju 15. rujna. Rok za dovršenje je - 30 mjeseci!