Škola kuhanja: Umak od gljiva

S početkom sezone gljiva, kuharica amaterka Monika Smojver, profesorica informatike iz Zagreba, pripremila je umak od gljiva, uz njoke kao prilog. Monika je na početku savjetovala kako jednostavno očistiti šampinjone četkicom ili kuhinjskim papirom. Drugi koristan savjet usmjeren je na zdravije kuhanje, Monika je pokazala kako se ukusan i nešto zdraviji umak od gljiva može pripremiti i bez sastojka koji se uobičajeno koristi, slatkog vrhnja.

U jednoj od sljedećih epizoda Škole kuhanja kuhari amateri pokazat će tajne izrade današnjeg priloga, domaćih njoka.

UMAK OD GLJIVA

SASTOJCI  
400 g šampinjona (ili drugih gljiva)
luk crveni
poriluk
maslac
povrtni temeljac
bijelo vino
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol, papar 
njoke

POSTUPAK PRIPREME
Gljive očistiti četkicom ili papirnatim ručnikom i narezati na manje komade. Na malo maslaca i ekstra djevičanskog maslinovog ulja kratko pirjati sitno sjeckani luk, dodati sitno sjeckani poriluk i šampinjone ili druge gljive. Podliti vinom, kratko prokuhati. Na kraju podliti povrtnim temeljcem. Kuhati nekoliko minuta i umak od šampinjona je gotov. 
Njoke staviti u kipuću vodu i, nakon što isplivaju na površinu, kuhati još 1 minutu. Gotove njoke ocijediti, umiješati u pripremljenom umaku s malo maslaca, da obogati umak. 

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.