Kako je biti samohrana majka

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od svih obitelji u našoj zemlji, 15 % je jednoroditeljskih. Biti samohrani roditelj nosi mnogobrojne probleme – od suočavanja s komentarima okoline do tromosti raznih državnih institucija. Samohrane majke, Ivana Vrkljan i Iva Sabljić Martinović, svjesne su svega toga, no ni u jednom trenutku nisu poželjele odustati. Upoznajte te hrabre majke!

Ivana Vrkljan samohrana je majka troje djece posljednjih osam godina. Zbog najmlađe Matee iz malog se ličkog mjesta preselila u metropolu kako bi joj život učinila ljepšim i kvalitetnijim. U Hrvatskoj, kad se rodi dijete s teškoćama u razvoju, postaje na početku problem. Suočiti se s dijagnozom i sa svim nevoljama što to stanje trenutno nosi. Vrlo brzo, nakon par godina, shvatite da vam je u Hrvatskoj teže boriti se sa sustavom i svim nepravilnostima nego sa samom djetetovom dijagnozom. A kada ostanete sami u svemu tome, 24 sata su vam malo. Unatoč tomu što kroz sve prolazi sama, ova je hrabra mama bila i ostala pravi borac. Najteže joj padaju Mateine dijagnoze, a njih Matea ima više od deset. Matea je jedino dijete u Hrvatskoj s ugrađenim cekostomom, koji joj je ugrađen u inozemstvu. Status, invalidnina i ostalo ne može pokriti dovoljnu količinu lijekova. Samo jedan lijek iznosi 40 tisuća kuna godišnje, a Matea ga dobiva da bi njezine osnovne funkcije mogle funkcionirati.


Iva Sabljić Martinović postala je mama malene Julije prije četiri godine. Još prije njezina rođenja morala se suočiti s time da će dijete podizati sama. Bila sam vrlo mlada. Rodila sam s 19 godina. I imala sam osjećaj kao da mi je oduzeta sva sloboda, iskrena je Iva. Ovoj je frizerki, kaže, najteže bilo kad je odlazila na razgovore za posao. U startu te odbiju, niti te poslušaju, niti išta. Samohrana mama. Ne, gotovo.
Veliku potporu i razumijevanje za situaciju u kojoj se našla dobila je od cijele obitelji. Imam jako veliku obitelj. I da nemam, ne znam kako bih. Jer moj tata i moja mama su najviše uz nas. Ona ima prabaku i pradjeda. Imala je donedavno i drugu prabaku. Imam tetu i tetka. Ujnu i još pet sestrični. Puno nas je i Julija zapravo ne shvaća da je zakinuta za nešto…  Danas je Iva sretno udana i čeka drugu bebu. U tri godine koliko je bila samohrana mama postala je snažnija, mudrija i ponajprije - hrabrija.

U Hrvatskoj je od svih obitelji s jednim roditeljem, u njih čak 85 %  upravo majka ta koja uzdržava i podiže djecu. Uloga samohranog roditelja ni u kojem slučaju nije laka, no unatoč brojnim izazovima i kušnjama koje život pred njih stavlja – ove su majke još hrabrije, odlučnije i spremnije za novu borbu.