Zbor Hrvatske radiotelevizije otvara svoj ciklus 'Sfumato'

Večeras Zbor Hrvatske radiotelevizije otvara svoj, sada već tradicionalni, ciklus Sfumato u Muzeju Mimara.

Zbor HRT-a ovim koncertom obilježiti će 75. obljetnicu djelovanja te odati počast prije deset godina preminulom maestru Igoru Kuljeriću. Zborom će ravnati maestro Tonči Bilić.

Utjecaj Igora Kuljerića, i deset godina nakon njegove smrti, vidljiv je u njegovim djelima na repertoarima mnogih hrvatskih ansambala od kojih je mnoge i sam vodio kao dirigent, kao i u  djelovanju mnogobrojnih hrvatskih kulturnih institucija u kojima je obnašao visoke dužnosti. Za Zbor HRT-a maestro Kuljerić ostao je nezaboravni šef-dirigent čijim se skladbama i članovi Zbora i poklonici ciklusa Sfumato, ali i maestro Tonči Bilić kao nekadašnji maestrov bliski suradnik, uvijek rado vraćaju. 

Uz zbor kao solisti nastupit će Ivana Garaj Korpar, sopran, Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, Anastasia Dikmikj, alt, Siniša Galović, tenor, Miroslav Živković, bariton, Katarina Krpan, klavir, Sidonija Lebar, violina, Martin Jordan, violončelo.
Na repertoaru su Kuljerićeva djela Pater noster za klavirski trio, Križu, daj nam ti milosti – glazba za starohrvatsko pučko prikazanje za muški zbor, Stabat Mater, za mješoviti zbor, Seh duš dan, za mješoviti zbor, Alleluia za klavirski trio, Gumbelijum roža fino diši, za mješoviti zbor, Molitva, za soliste i mješoviti zbor, Galeotova pesan, za mješoviti zbor, Dute Durule i Deep, deep sorrow, za solo glas, muški zbor i klavir.

Izravni prijenos koncerta bit će na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3).