Gotovo 90 posto Britanki sretne su što su žene

Žene su danas u Britaniji puno sretnije zbog toga što su žene nego prije 70 godina, pokazalo je istraživanje BBC-ija koje pokazuje da je njihov pogled na brak pozitivniji i da su zadovoljnije izborom životnog partnera.

Gotovo devet od deset žena obuhvaćenih ispitivanjem kažu da bi radije bile žene nego muškarci dok je takvo mišljenje 1947. dijelilo tek nešto više od 50 posto žena.

Anketom je bilo obuhvaćeno nešto više od tisuću žena i pokazalo se da 42 posto misli da su se muškarci i žene odrekli podjednako sloboda u braku. Tek četvrtina ispitanika istraživanja provedenog 1951. tako je mislila.

Istraživanje je proučavalo promjene stavova prema braku, obiteljskom životu, radu, seksu i tjelesnom izgledu.

87 posto ispitanica kazalo je kako bi se udalo za istog partnera kad bi ponovno birale u usporedbi sa 77 posto žena i muškaraca koji su na takvo pitanje odgovarali u Gallupovu istraživanju 1949.

Vjerojatnost da žena radi danas dvostruko je veća nego 1951. i danas je 60 posto žena zaposleno.

Žene u dobi od 25 do 34 najviše brine osobno zdravlje i zdravlje obitelji, to što neće imati dovoljno novaca u starosti i općenito osiguravanje egzistencije.

Fascinantno je vidjeti rezultate ovog istraživanja i čuti stajališta žena o obitelji, radu i odnosima i izazovno je otkriti što se promijenilo i što je ostalo isto u proteklih 70 godina, kaže urednica programa BBC-a za žene Alice Feinstein.