Učenička zadruga 'Lavanda'

U splitskoj Osnovnoj školi Mejaši dokazali su da škola može biti mjesto i te kakva užitka. Učenička zadruga Lavanda đacima nudi znanja koja se s lakoćom pamte i teško zaboravljaju.

Grupa mlada i spretna. Jedni šiju. Drugi ukrašavaju. Treći od lavande eterična ulje rade. U prvom loncu zagrijava se voda, nastaje para. Vodena para prolazi kroz sito, lavanda i osobađa se eterično ulje, prelazi u slijedeći lonac u kojem se hladi, te na kraju dobivamo vodu i eterično ulje,  objašnjava učenica Nina Stanić. A Nina Vukušić naučila je sve o proizvodnji sapuna. Izmiješaju se, kaže, natrijev hidroksid i vruća voda, Ohlađenu otopinu stavljamo u maslinovo ulje, kuhačom miješamo dok se ne poveže, a onda štapnim mikserom dok ne postane gusta kao puding.  U smjesu se doda eterično ulje i nakon nekoliko tjedana - sapun je gotov. Sve predmete djeca s ljubavlju rade. I sirovine sami proizvode. U velikom vrtu uzgajaju mediteranske biljke, a imaju i kompostanu. Rad u zadruzi višestruko je koristan. Tu se razvija kreativnost, osmišljavanjem ambalaža, pa moraju prezentirati proizvode, i sve se radi kroz timski rad,  objašnjava Josipa Banić, voditeljica Učeničke zadruge 'Lavanda'.

Škola Mejaši prepuna je djece. Nastava se održava i u međusmjeni. Male glave željne znanja učiteljima daju još više snage i volje. Ova škola može biti primjer mnogima u Splitu što se s učenicima može izvan programa. Potrebno je samo malo inicijative, strpljenja i mnogo ljubavi prema djeci.