Četvrti susret hrvatskog folklora Južne Amerike

Stotinjak folkloraša iz četiriju hrvatskih skupina iz Argentine te po jedne iz Čilea i Urugvaja, okupilo se prošli vikend na Četvrtom susretu hrvatskog folklora Južne Amerike. Susret je prvi put održan u argentinskoj prijestolnici Buenos Airesu.

Buenos Aires - grad dugačkih avenija i širokih nogostupa. Ubrzani ritam života u gradu s oko 3 milijuna stanovnika osjeti se na svakom koraku. Oko 60% stanovnika Buenos Airesa čine useljenici i njihovi potomci - uglavnom europskog podrijetla. Među njih se ubrajaju i Hrvati. Bez obzira na udaljenost i činjenicu da su se dobro uklopili u argentinsko društvo, Hrvati dosljedno njeguju svoju kulturu i hrvatski identitet. U poznatom kazalištu Del Globo u središtu Buenos Airesa tražilo se mjesto više.

Folklorna skupina Proljeće iz Buenos Airesa predstavila je pjesme i plesove Međimurja, Baranje i Dubrovnika.

Hrvatski folklor njeguje se i u Čileu. Oko 40 čileanskih folkloraša prešlo je Ande kako bi u Buenos Airesu pokazali što su naučili. Čileanski su Hrvati i pokrenuli ovu manifestaciju, a prva dva susreta hrvatskog folklora Južne Amerike održana su u Santiagu.

Mi Buenos Aires querido, u prijevodu 'moj dragi Buenos Aires', izveo je Tamburaški sastav iz susjednog Urugvaja. Njihovi su članovi pripadnici od druge pa sve do pete generacije potomaka Hrvata.

I članovi novoosnovanoga tamburaškog sastava hrvatske mladeži iz Buenos Airesa vođeni su istim osjećajem i ponosni na svoje korijene.

Ova manifestacija dobila je financijsku, ali i moralnu potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Stotinjak hrvatskih folkloraša iz južne Amerike završilo je službeni dio susreta zajedničkom pjesmom. Zadovoljstvo i osjećaj prijateljstva širili su se dvoranom, a slavlje se nastavilo u Hrvatskom domu.

Uz ples i pjesmu oprostili su se do iduće godine, u nadi da će se na sljedećem susretu vijoriti još koja južnoamerička zastava.