Pionirka putopisne poezije u Hrvata

Mlada šibenska književnica i prevoditeljica Maja Klarić, pionirka putopisne poezije u Hrvata - predstavila je pak u rodnome gradu svoju četvrtu knjigu, prvu dominantno proznu - "Vrijeme badema". Nastala je na hodočašću Putem Svetog Jakova - ili u originalu Camino da Santiago.

Globalno popularnu francusko-španjolsku hodočasničku rutu, Maja je s društvom propješačila, a onda i - ovjekovječila: prozom i poezijom! Urednik knjige je Edo Popović, poznati pisac i hodač prirodnim prostranstvima.

Točno 880 kilometara u 35 dana. Pješice: od Francuske preko Španjolske i Santiaga de Compostelle do Finisterre na Atlantskom oceanu. Dojmove i emocije ukoričila je Maja Klarić u 'Vrijeme badema'. Ti su bademi obilježili dva bitna momenta na tom putovanju. A to je jedan krizni trenutak na početku, kad smo hodali, bili smo nevoljni i nismo imali ništa u džepu da prigrizemo, a uhodali smo u jedan drvored badema i onda smo se toliko najeli tih badema da je nakon toga sve bilo lako, kaže Maja.

Drugi trenutak je bio sam taj ulazak u Santiago, kad su došli do stabla badema koja su već bila opustjela i prazna. I to me podsjetilo na taj jedan ciklus koji je zaokružen i završen - sezona badema je prošla i sezona našeg hodanja je pri kraju, dodaje.

Za upuštanje u globalno popularnu pješačku avanturu zvanu Camino de Santiago svatko ima svoj razlog. Moj motiv je bio da označim nekako taj prijelaz između fakultetskog života i onoga poslije. Odnosno da si dam tih nekakvih mjesec dana nakon diplome, malo da razmišljam što bih htjela biti i čime bi se htjela baviti, kaže.

Na kraju puta joj se razbistrilo: želi pisati! Ako je moguće - i živjeti od toga. Svojim je opjevanim dojmovima s Camina de Santiaga udahnula život putopisnoj poeziji u Hrvata!

Putopisna poezija u okrilju proze zagolicala je maštu iskusnom svjetskom putniku i istraživaču egzotičnih zemaljskih kutaka i naroda. Prava vrijednost ove knjige je, osim samog putovanja koje nam je uspješno prenijela ovdje, je upravo taj prijenos emocija na mjestima gdje se sudara putnički dnevnik i njezini stihovi nastali putovanjem. Dakle, ona kroz te stihove stvara slike koje su vrlo upečatljive, vrlo snažne, kaže putopisac Damir Vujnovac.

Vrijeme badema nije vodič već mamac za putovanje. Stvarno čovjek nakon čitanja ove knjige poželi krenuti! Možda tim putem, a možda nekim drugim - svojim putem, dodaje Vujnovac.

Maja je knjigu sama objavila. Osnaženu fotografijama iz objektiva sestre Dijane, životne i pješačke suputnice koja je prerano otišla na put bez povratka. Nakon Šibenika, 'Vrijeme badema' predstavit će u još 21 jednom hrvatskom gradu.