Festival znanosti u Sinju

U Sinju su se, i sedmu godinu zaredom, okupili vrhunski znanstvenici ne bi li javnosti na jednostavan, zanimljiv pa i zabavan način pokušali približiti ljepotu znanosti. Sinjski Festival i ove je godine ponudio pregršt predavanja, radionica i dokumentarnih filmova a zahvaljujući internetu pratilo ga je, procjenjuje se, više desetaka tisuća ljudi.

Kad je učenje zabavno, znanje se usvaja i lakše i brže. Premda se s kemijom još nisu službeno susreli, mali Sinjani pokazali su zavidnu razinu znanja.
Zato se učenici osnovne škole Ivana Lovrića iz berbe odličja na natjecanjima iz kemije i biologije, redovito vraćaju punih ruku.

U bogatom programu sinjskog festivala - za svakog ima ima ponešto.

Od fotonike, sintetičke kvantne materije, svjetskog javnog zdravstva, novih materijala, ove godine čak i filozofije, medicine, itd., kaže mag. phys. Mislav Cvitković s Instituta Ruđer Bošković.

Znanje, izvrsnost, inovativnost i znanost, kao temeljne vrijednosti za razvoj društva i gospodarstva, promiču se kroz radionice te školska i javna predavanja najboljih i najzanimljivijih hrvatskih znanstvenika. 

U sklopu Festivala na kojem je u sedam godina sudjelovalo više od 50 stručnjaka i znanstvenika, organiziran je i Znanstveni kafić te interaktivni znanstveni kviz za srednjoškolce.