'Već viđeno' u fotografijama Luke Marottija

Luka Marotti svoje je poklonike razveselio izložbom 'Već viđeno' u galariji Crveno-crno u Zagrebu.

Pamtim samo sretne dane, voli reći Luka Marotti i kada govori o svojem životu i kada govori o četrdeset godina uspješne redateljske karijere na Hrvatskoj radioteleviziji. Fotografija je njegova velika ljubav, a najnovijom izložbom 'Već viđeno' osvaja atmosferom punom poezije, nostalgije, prepoznavanja… Tu ima fotografija s moram, s otoka, s kopna, dakle nije bitno gdje sam to doživio tu atmosferu, ali u sam prepoznao dio nečeg što sam već vidio i kad gledam fotografije u njima je velik dio moje prošlosti...

Gotovo sve fotografije nastale su na snimanjima televizijskih dokumentaraca koje je režirao tako da su i neka vrsta dnevnika, poetskog podsjetnika na ljude i krajolike, trenutke otrgnute zaboravu… U svakoj toj fotografiji su ljudi koje sam ja bio vezan na ovaj ili onaj način, samo u nekom trenutku se te veze prekinu, ali trag ostaje na fotografiji. Meni je drago što su one poetične nostalgične, jer ako fotografija ne izazove nijednu emociju onda je ona bezveze.  Iako su fotografije nastale u različitim dijelovima Hrvatske, dah Dalmacije i mora kao da je u svakoj od njih. To je još jedna potvrda da se atmosfera s juga može prenijeti na Slavoniju, u Zagorje, u nekakve samostane, atmosfera je atmosfera. Ako to pogodite, onda ste sve napravili. 

Veliki pozitivac, tako ga opisuju svi koji ga poznaju. Dječački razigran. Ne samo po omiljenoj uzrečici: pamtim samo sretne dane, brzo ga povežemo s Arsenom Dedićem. Užasnosam  vezan i za njegove pjesme, za njegovu poeziju. Imali smo i jednu zajedničku izložbu na kojoj je on na neke moje fotografije crtao svoje crtarije, pisao pjesme, to se zvalo: 'Ko ovo more platit´', po njegovoj pjesmi.  

Luka voli reći da je fotograf postao spontano, radeći uz vrsne televizijske snimatelje kojima se divio. Ono što ga uvijek ponese, raznježi, osvoji - atmosfera je koju dobra fotografija donosi.