Što čitati: malo poezije ili dobru obiteljsku sagu?

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Današnja preporuka donosi najavu Festivala poezije i dvije obiteljske sage.

10. međunarodni festival suvremene poezije održat će se od 12. do 14. listopada u Zagrebu. Ove godine festival predstavlja šest mladih i priznatih autora iz Švedske, Nizozemske, Finske, Islanda i Italije. Festival će se službeno otvoriti u danas u 20 sati, nastupom autora u Cafeu U Dvorištu. Voditelj programa je Silvestar Vrljić.
U četvrtak u 19 sati festival se nastavlja u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, a u petak u isto vrijeme u klubu Booksa. U sklopu festivala organizator, udruga za promicanje kulture u umjetnosti Brutal, objavila je magazin u kojemu se nalazi poezija svih sudionika u orginalu i prijevodu na hrvatski i engleski jezik.


Marina Stepnova - Lazarove žene

Knjiga za one koji se s nostalgijom prisjećaju čitanja ruskih klasika, roman suvremene ruske autorice Marine Stepnove koja je za 'Lazarove žene' objavljen 2012. godine dobila najprestižniju rusku književnu nagradu – 'Velika knjiga' i ušla u uži izbor za 'Ruski Booker'.
 
Po žanru obiteljska saga koja počinje prvih godina 20. stoljeća i nastavlja se do naših dana i daje vrlo široku sliku ruskog društva. Roman sa bezbroj aluzija na velikane ruske literature poput Čehova, Tolstoja, Nabokova, Pasternaka...  Dubinska slika Rusije 20. stoljeća ispričana je kroz povijest o ljubavi, odnosno o mogućnosti ostvarenja ljubavi. Priča o gubicima, ljudskoj genijalnosti, mržnji. Kroz metaforično i višeslojno tkivo teksta iščitavamo danas bitne stranice o obitelji, domu, ljubavi, sreći.
Lazar Lindt, genijalni znanstvenik, matematičar, centralna je osobnost romana na čijem se putu presijecaju sudbine tri neobične žene - supruge njegovog starijeg prijatelja, Marusje, koju je Lazar zavolio iskreno i mučno; njegove žene Galine Petrovne, proračunate, hladne i duboko intimno nesretne;  unuke Lidočke, koju Lazar u svom životu nikada nije vidio (njezina se majka utapa u prvom poglavlju romana i ona je prepuštena skrbi Galine Petrovne), ali Lazar postaje mitska figura njezina odrastanja. Lazar kroz život prolazi lako, uz pomoć vlastite genijalnosti, ali njegov život određuju ljubavi prema ženama unutar kojih se krije njegovo postojanje. Kroz lik Lazara Lindta, ljubimca sudbine, sebičnog, hrabrog i veselog ali istovremeno usamljenog i neshvaćenog junak svoga vremena, autorica poručuje da talent i genijalnost ne čini uvijek ljude sretnim.

Junaci Marine Stepnove, svako na svoj način, probijaju se kroz birokratski aparat sovjetske države, pokušavajući prihvatiti i preboljeti svoje gubitke, odbacivanje i neprihvaćanje okoline i svojih bližnjih. Alegorijski prikaz povijesti, ljubavi i posljedica sovjetskog načina života na psihu likova u knjizi. Roman pun metafora, skrivenog podteksta, dijaloga sadašnjosti sa prošlošću.

Roman govori o ljubavi, ali i ženskom shvaćanju vjere i moći i snage ljepote. Knjiga o tome koliko je važno imati dom, ljubav, obitelj; o tome kako čak i geniji ne mogu živjeti bez ljubavi i koliko je usamljenost neprirodna.

Ankica Tomić - Vice versa

Još jedna obiteljska saga koja nas također vodi u prošlost i u središtu ima ljubavni motiv, iz pera mlade domaće autorice. Ankica Tomić spaja elemente obiteljskog romana, ljubavne priče, krimića, fantastike, sve skupa smješteno u 50-te godine prošloga stoljeća i začinjeno mnoštvom likova i mediteranskim duhom koji se iskazuje na jezičnoj, ali i mentalitetnoj razini.

'Vice versa' ima složenu kompoziciju, što se prije svega manifestira čestim izmjenama vremenskih perspektiva, 'flashbackovima' koji čitatelja upućuju u događaje koji su prethodili onima koje upravo pratimo u intrigantnoj priči. Sve se zbiva u samo dva dana, 1957. godine, na neimenovanom dalmatinskom otoku, kada nestane šesnaestogodišnji mladić i započinje potraga za njim. Česte reminiscencije na prošlost osim glavne fabularne linije potrage razvijaju vrlo intrigantnu fabulu koja se kreće u nekoliko rukavaca. Roman razotkriva obiteljske tajne i međusobne odnose članova triju obitelji kroz duži vremenski period i nadopunjava priču motivima kao što su preljub, smrt, ideološke razmirice, izvanbračno dijete i sl.

Jedan od centralnih motiva romana i onaj ljubavi dvoje mladih koja bi trebala biti zabranjena, (među)obiteljskoj netrpeljivosti, kao i uvođenje motiva tajanstvene žene u crvenom koja svemu daje impuls fantastičnog i iracionalnog.

Premda čvrsto određen okvirom obiteljskog romana, dinamikom potrage i vremenski precizno i uvjerljivo pozornicom koja donosi i neke društveno-povijesne konotacije, roman namjerno mnoge stvari ostavlja zamagljenim, otvorenim, poigravajući se žanrovima i njihovim iznevjeravanjem.