Bregovska pita, zaštićeno nematerijalno dobro

Bregovska pita, specijalitet podravske kuhinje od domaćeg razvučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha te domaće gušće masti, nastao u Koprivničkim Bregima, nematerijalno je kulturno dobro Hrvatske.

Bregovska pita je 2012. uvrštena na listu hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara, a bitku za očuvanje svoje delicije uspješno su privele kraju upravo članice Udruge žena Bregi.

Način prehrane i izbor namirnica mijenjao se kako se mijenjao i način života, ali neka jela i običaji zadržali su se sve do današnjih dana i to jedino zahvaljujući našim mamama, bakama, prabakama - naša 'bregovska pita' ili u kajkavskom govoru naših Bregi 'bregofska pita', kao i običaj pripremanja za Božić, Uskrs, svatove i to isključivo usmenim prenošenjem unutar svake obitelji - majke kćerima, svekrve snahama. Ona se i danas još uvijek priprema po starom ustaljenom receptu, samo u Koprivničkim Bregima i za iste prigode.

I do pred nekih tridesetak godina, ostali su ju mogli kušati samo ako su bili bregovski gosti, da bi 1979. godine gđa. Milka Stanešić, tadašnja predsjednica Aktiva žena, zapisala recept prema kazivanju i pokazivanju Katalene Jakupić (1901.-1992.), Milkice Krapinec-Đurinčeve (1918.-2006.) i Rozice Prvčić. To je bio i početak prezentiranja bregofske pite na javnim skupovima, susretima i manifestacijama.

Zajedničkim iznimno vrijednim radom članica Udruge žena Bregi zahvaljujući njihovim prezentacijama, za pitu su sada već mnogi u Hrvatskoj čuli i što je najvažnije imali prilike i kušati. Upravo su članice Udruge žena Bregi u studiju Dobrog jutra pokazale su kako pita izgleda i otkrile gledateljima kako se priprema.

I eto naša bregofska pita, za koju su tijekom proteklih 250 godina, naše prabake prikupljale 'mladinsku mast - goskinu', čuvale jaboke zelenike, sušile orehe i rozni delevari zato kaj je imel samo jeno malo koščico, tokle cukora f možđaru, kaj bi jo mogle speči za Božič, Vuzem, svate i optom gošče ak se imelo ščem, a mi danas zamijenile maslacem ili margarinom, reskim jabukama i mahom kupljenim grožđicama. Dakle, bitno je da se pita priprema sa RESKIM jabukama, nekad su to bile zelenike jabuke.
 

                                                BREGOFSKA PITA
Tijesto:
    40 dag glatkog brašna
    malo soli
    4 velike žlice maslaca ili margarina
    1 jaje
    mlake vode po potrebiZamijesite glatko tijesto, pa ga podijelite na 8 kuglica za 8 mlinaca (kora) i neka odstoji pola sata.


Nadjev
:
    15 dag mljevenih oraha
    25 dag grožđica
    40 dag šećera
    malo cimeta
    20 dag rastopljenog maslaca ili margarina
    8-9 debljih kiselih jabuka- oguljene, narezane na tanke ploške
    2 dcl vrnja pomiješano sa jednim jajetom

Posudu za pečenje podmažite maslacem ili margarinom i u njega stavite tanko razvučen prvi mlinac, po njemu stavljajte ploške jabuka, posipite šećerom i cimetom, te poškropite s 3 žlice rastopljenog maslaca. Na to stavite drugi mlinac - posipite orasima, šećerom, polijte rastopljenim maslacem, te poškropite vrhnjem. Na red dolazi treći mlinac koji posipite grožđicama, šećerom, polijte maslacem i vrhnjem. S četvrtim mlincem kreće sve ispočetka - jabuke, šećer, cimet, maslac; peti mlinac - orasi, šećer, maslac, vrhnje; šesti mlinac - grožđice, šećer, maslac i vrhnje; sedmi mlinac - po treći put jabuke, šećer, cimet, maslac i vrhnje, a zadnji, osmi premažite samo vrhnjem.

Prije pečenja probodite vilicom gornji mlinac na nekoliko mjesta. Pitu pecite na 200° C, ali kada se gore zapeče smanjite na 180° C. Peče se oko sat i 15 minuta. Pečenu, malo ohladite i posipite mljevenim šećerom.

U slast!