Židovski muzej

Još na Europski dan židovske kulture i baštine, koji se obilježava 4. rujna, u Zagrebu je otvoren prvi židovski muzej. U njemu se čuva malo, ali dragocijeno sakralno blago bogate židovske povijesti.

Šetajući židovskim muzejom možete pronaći najvrjednije i najljepše sakralne baštine tog naroda. Muzej ima izrazito emotivan naboj. To je muzej duše i dijaloga s našim precima koji su ove predmete donirali. Kroz njih možemo pratiti sudbine onih koji su bili imućni i kulturni ljudi i dobrotvori ovoj zajednici, ističe Mira Wolf, autorica muzeološke koncepcije. A Mario Beusan, autor oblikovanja stalnog postava dodaje: sadržajem muzeja, kako je Mira Wolf osmislila koncepciju, stalno u prvi plan iznosi želju da se pokaže način života židovske obitelji.

U muzeju je autorica pokušala dočarati židovski krug života. Život počinje rođenjem djeteta i obrezivanjem djeteta koji se potvrđuje savez s Bogom. Nakon toga značajan događaj je bar micva kada u 13. godina židovski dječak postaje punoljetan i može sudjelovati u molitvi u sinagogi. Krug se zatvara vjenčanjem i smrću, koja znači povratak na sam početak. U muzeju se može pronaći više od 200 izloženih predmeta koji su se prikupljali godinama. Nekoliko predmeta smo i otkupili, neke smo našli u staračkom domu gdje je jedna mala prigodna sinagoga. A kako starci, ima nekolicina Židova visokih godina nisu držali obrede, onda smo te predmete preselili kod nas u muzej, otkirva gospođa Wolf.

Zbirka sadržava predmete vezane uz Božju službu, blagdane i životne svetkovine propisane vjerom i tradicijom. Tora je najbitnija u židovstvu. Tora je nauk, Tora je zakon. I ovdje možemo vidjeti tzv. Sveti ormar u kojem se uvijek nalaze tore, što više to bolje. Čitaju se samo kad ima 10 odraslih muškaraca u sinagogi.

Postav pokazuje i veliki doprinos Židova gradu Zagrebu. Poznato je da su židovski arhitekti sagradili veliki dio Zagreba, dali doprinos književnosti, Židovi su bili veliki umjetnici, kaže gospođa Wolf. Židovi su jedna manjina koja ima drugi način života i običaje od nežidova. Pa je time interes nežidova velik da vide one druge. Uvijek svi volimo vidjeti ono nešto što je drukčije, zaključuje gospodina Beusan.

U skorijoj budućnosti - plan je muzej preseliti u Židovski centar koji će se sagraditi na mjestu srušene sinagoge u Praškoj ulici.