Izabrani finalisti Natjecanja 5-Minute Piano Concerto MBZ-a

Iako do 29. izdanja Muzičkog Biennala Zagreb ima još šest mjeseci, organizatori imaju pune ruke posla. Slaže se program 29. izdanja, a već se misli i na slijedeće.

Kako bi na što više načina poticali produkciju suvremene glazbe, na prošlom su se Biennalu upustili u avanturu koja je na tragu nove tradicije – održah je prvi natječaj 5-minutnih glazbenih formi. Počeli su operom – poljska skladateljica Martyna Kosecka kao pobjednica prošlog natjecanja otvorit će 29. MBZ praizvedbom svoje opere Klothò koju je od nje naručena.

Ove godine raspisan je natječaj za klavirski koncert. Natjecanje 5-Minute Piano Concerto polučilo je još više interesa te je pristigao veći broj partitura – ukupno 182 iz najrazličitijih krajeva svijeta.

Međunarodna prosudbena komisija u sastavu: Johannes Kalitzke (dirigent i skladatelj, Njemačka), Berislav Šipuš (dirigent i skladatelj, Hrvatska) te Daan Vandewalle (pijanist, Belgija) proteklog je vikenda marljivo radila na evaluaciji pristiglih partitura te izabrala 10 najuspjelijih koje će biti izvedene u Finalu natjecanja na 29. MBZ-u (22. do 29. travnja 2017.). Tada će, osim prosudbene komisije, publika imati svoj glas pri odabiru pobjednika Natjecanja, a nagrada je narudžba 'pravog' klavirskog koncerta koji će biti praizveden na jubilarnom, 30. izdanju MBZ-a (2019.). Prema riječima članova komisije, rukopisi deset izabranih finalista stilski se razlikuju jedan od drugog, što će u konačnici činiti zanimljiv koncert na 29. MBZ-u.

Odabarni finalisti su: Christina Athinodorou (Cipar), Evan T. Gallagher (Sjedinjene Američke Države), Elvira Garifzyanova (Austrija), Daniele Gasparini (Italija), Chris Hung (Hong Kong), Juro Kim Feliz (Kanada), Theofilos Lamprianidis (Grčka), Harald Muenz (Njemačka), Bruno Vlahek (Hrvatska/Španjolska) i Josué Zamora (Meksiko).