Ne moraš biti arheolog da bi našao vrijedan arheološki nalaz

Na sjevernoj obali Vranskoga jezera završena je druga arheološka kampanja na brdu Osridak. Uz dvije kasnosrednjovjekovne obrambene kule, na Gradini se nalazi još starija utvrda. Arheolozi su tamo, među ostalim, pronašli ostatke grube kuhinjske keramike.

Danas se uređenom stazom znatiželjnici penju zbog pogleda na kornatski arhipelag, a nekad su se s Gradine nadzirali trgovački putovi i suparničke vojske. Otkrili osim cilindričnih branič kula koje su bile donekle vidljive prije istraživanja. Otkrili smo da je ovdje postojao cijeli jedan sustav utvrđene srednjovjekovne utvrde, otkriva dr. Hrvoje Manenica, viši kustos Arheološkog muzeja Zadar. Na 100-tinjak metara nadmorske visine, dobro utvrđenoj vojsci na dlanu su bili i morski i kopneni putovi. Najstariji nalaz je akvilejski denar iz 13. stoljeća. Većina pronađenih projektila samostrela i ostalog oružja su iz 14. i 15.  stoljeća. Zanimljiv nalaz pronašao je Luka Sikirić. Nije arheolog nego - ekonomist, djelatnik Parka prirode Vransko jezero. Pronašao je vrh srednjovjekovne strijele. Najstarija od tri utvrde, vjerojatno je stradala u velikom požaru. U ostacima zgarišta pronađeno je keramičko posuđe, ali i kosti ptica, morskih puževa, školjke, ostaci svinje, vepra…

Lokalitet ovoga kulturno-povijesnog spomenika, posjetiteljima je zanimljiv kao vidikovac, svjedok burne prošlosti na vranskom području koju tek treba ispričati. Uređeno je i pontonsko pristanište Bašinka na kojemu će od idućega ljeta pristajati električni brod Parka prirode Vransko jezero, a Osridak Gradinu čekaju konzervatorski radovi i nastavak istraživanja u daljnjoj suradnji Parka i zadarskog Arheološkog muzeja.