Preventivni programi protiv droge pomažu djeci da ne podliježu ovisnosti

Programi prevencije zlouporabe opojnih droga koje policija godinama provodi u školama zagrebačke županije utječu na mlade da ne probaju drogu, pokazalo je istraživanje nad više od 1700 učenika prvih razreda srednjih škola od kojih je dio bio obuhvaćen ranijim istraživanjem iz 2012. i 2013. godine.

Preventivni programi protiv ovisnosti o drogama namijenjeni različitim skupinama djece, poput programa Sajam mogućnosti ili Ne zato jer ne, prema rezultatima istraživanja također pružaju korisne informacije koje pomažu učenicima da donesu odluku o tome da ne probaju drogu.

Profesorica Ana Butković s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta koja je provodila istraživanje kazala je da Evaluacija programa za 2015/2016 pokazuje da je puno više učenika upoznato s preventivnom programima nego što je to bio slučaj s istraživanjem iz 2012/2013.

U istraživanju, čiji su rezultati predstavljeni u sjedištu Zagrebačke županije, sudjelovala su 1732 učenika prvih razreda srednjih škola, od kojih je 1135 učenika obuhvaćeno ranijim istraživanjem dok su pohađali šesti razred osnovne škole.

Da su im informacije dobivene u sklopu preventivnih programa korisne pokazuje podatak po kojem su učenici korisnost podataka na ljesetvici od jedan do deset vrednovali s prosječnom ocjenom 8,34, dok je 81 posto učenika izjavilo da su programi djelovali na njihovu odluku da ne probaju drogu.

Iako je 71 posto učenika zadovoljno radom policije, među kojima je 60 posto učenika koji su bili zadovoljni i u šestom razredu, zabrinjavajuće je da se trećina učenika ne bi obratila policajcu za pomoć ili nije sigurna bi li se obratila.
Butković kaže kako tu vidi prostor za daljnji rad s učenicima, a pozitivno joj je da je manje od jedan posto ispitanih učenika u prvom i drugom istraživanju reklo da se ne bi obratilo policiji za pomoć.

Istraživanje je također pokazalo da učenici najodgovornijima za prepoznavanje i sprječavanje ovisnosti smatraju policiju pa roditelje. Za dostupnost informacija uz policiju i roditelje smatraju i liječnike. Zanimljivo je da učenici prvih srednjoškolskih razreda sebe smatraju odgovornijima za prepoznavanje i sprječavanje ovisnosti nego u šestom razredu.

Iako preventivni programi protiv ovisnosti utječu na mlade da ne uzimaju drogu, nedavno objavljeno istraživanje koje je proveo institut Ivo Pilar pokazalo je da je u Hrvatskoj u 2015. zabilježen statistički značajan porast ukupnog broja konzumenata kanabisa.

Voditelj službe prevencije zagrebačke policije Velimir Tišma objašnjava da u preventivne programe treba uložiti puno više vremena kako bi se kod mladih promijenili njihovi stavovi i da podaci o broju ovisnika u budućnosti budu niži.

Privremeni načelnik zagrebačke policije Željko Prša kazao je da s lokalnom upravom surađuju već oko 12 ili 13 godina, otkad su zaživjele prve ideje preventivnog pristupa kako policija ne bi bila percipirana samo kao represivni aparat. Programi se provode za osnovnoškolce od 2006.

Zagrebački župan Stjepan Kožić kaže da županija čitavo deseteljeće podržava i financira preventivne programe te da su sredstva osigurana za 2016/2017 godinu.

Ovisnost ne bira svoje žrtve pa ni naša djeca nisu lišena tog štetnog utjecaja koje može ostaviti trajne posljedice na njihovo tijelo, osobnost, ponašanje i učenje, rekao je Kožić, ustvrdivši kako se šira društvena akcija u koju su od početka uključeni policija i struka pokazala dobitnom kombinacijom.