Škola kuhanja: Faširanci

Kuharica amaterka, poduzetnica Ana Balić iz Zagreba pripremila je vrlo popularno i omiljeno jelo, faširance, uz krpice sa zeljem kao prilog. Osim postupka pripreme i potrebnih sastojaka, Ana je pokazala kako uz pomoć kuhinjske prijanjajuće folije ili vrećice za zamrzavanje vješto i brzo oblikovati faširance u prepoznatljiv oblik.

U nastavku Ana je  pokazala kako je ovo jelo moguće pripremiti pečenjem u pećnici, uz korištenje vrlo malo masnoće. Uz sočne faširance Ana je servirala krpice sa zeljem kao prilog.

U jednoj od sljedećih epizoda“Škole kuhanja tema će biti izrada domaćih krpica sa zeljem, uz korisne savjete i kuharske tajne za jednostavniji postupak i ukusnija jela.

FAŠIRANCI

SASTOJCI:
Miješano juneće i svinjsko meso (60:40) - 1 kg
Luk žuti veći - 1 kom  
Češnjak - 3 režnja 
Kockice kruha - 300 g
Mlijeko - 2 dcl
Jaje - 1 kom
Suncokretovo ulje
Svježi peršin
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Luk i češnjak sitno narezati i pirjati na ulju. Kruh narezati na kockice, staviti u posudu i preliti mlijekom da se natopi. Natopljeni kruh dobro ocijediti i umiješati u meso koje je prethodno stajalo 1-2 sata na sobnoj temperaturi, dodati jaje, pirjani luk i češnjak te sve umiješati u jednoličnu smjesu. Rukom formirati uglice i uz pomoć folije formirati faširance. Na podlogu za pečenje staviti papir za pečenje i posložiti faširance. Kistom umočenim u suncokretovo ulje blago ih zauljiti i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzijusa, 20-25 minuta.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.